CE TREBUIE SA STIM DESPRE RIDURI?

Ridurile reprezintă o cută sau un şanţ în piele, care se formează datorită acţiunii musculaturii situate imediat sub aceasta. Ridurile definesc chronoagingul, fiind determinate de alterarea straturilor pielii, respectiv a epidermei (stratul superficial) şi a dermului (stratul profund).
Odată cu vârsta numărul de celule epidermice scade cu 10% cu fiecare decadă ce trece, iar ritmul lor de înmulţire este din ce în ce mai scăzut, ceea ce conduce la diminuarea capacităţii de reparare a pielii. Dermul se subţiază şi scade producţia de colagen concomitent cu distrucţia fibrelor de elastină. Numărul glandelor sudoripare scade, ceea ce duce la accentuarea tendinţei pielii de a se usca. Procesul de reparare a pielii este de asemenea alterat.
Primele semne care apar sunt ridurile fine din jurul ochilor şi obrajilor care se accentuează atunci când zâmbim sau râdem. Aceste riduri se adâncesc progresiv şi apar altele noi. Cele mai multe riduri apar pe părţile corpului cele mai expuse la soare: faţă, gât, faţa dorsală a mâinilor.

Exista trei tipuri de riduri: dinamice, statice şi aşa numitele riduri-falduri.
 

RIDURILE DINAMICE sunt determinate de contracţia muşchilor mimicii, aflaţi imediat sub piele. Localizarea cea mai frecventă a ridurilor dinamice este între sprâncene (riduri glabelare), pe frunte (riduri orizontale) şi la nivelul colţurilor externe ale ochilor (riduri “laba gaştei”). În aceste cazuri variantele terapeutice sunt următoarele:
-toxină botulinică (Vistabel) – este tratamentul de primă intenţie întrucât blochează sau diminuează activitatea muşchilor responsabili de apariţia ridurilor; folosirea toxinei botulinice în cantităţi mici sau sub formă de mezobotox, duce la o relaxare a muşchilor cu diminuarea spectaculoasă a ridurilor, dar fără a bloca complet activitatea muşchilor.
-adjuvant pot fi folosite: umplere cu acid hialuronic, umplere cu hidroxiapatită de calciu (Radiesse), radiofrecvenţă facială şi mezoterapie, cu menţiunea că ultimele se folosesc doar la ridurile superficiale.

RIDURILE STATICE sunt datorate pierderii elasticităţii pielii (chronoaging), datorită scăderii fibrelor de colagen şi elastină din piele. Ridurile statice sunt vizibile indiferent de contracţia muschiului, chiar şi când acesta nu se contractă. Organizarea acestor riduri, este una anarhică la nivelul feţei. Tratamentul eficient pentru aceste tipuri de riduri este cel care se bazează pe îndepărtarea pielii distruse sau cele care cresc grosimea pielii:
-laserul – ajută la diminuarea ridurilor fine de la nivelul feţei, a petelor maro, teleangiectaziilor ca şi la uşoara întărire a pielii. Principiul de acţiune constă în distrugerea epidermului şi acţiunea de stimulare a sintezei fibrelor de collagen şi elastină la nivelul dermului.
-radiofrecvenţa facială – este o metodă total neinvazivă care stimulează producţia fibrelor de colagen şi elastină şi ruperea fibrelor de colagen îmbătrânite
-fillere cu acid hialuronic, hidroxiapatita de calciu
-peelingurile chimice – îndepărtează pielea îmbătrânită şi stimulează formarea de colagen nou, îmbunătăţind elasticitatea pielii.
-tratamentele cu lumina intens pulsată (IPL) – îmbunătăţesc grosimea pielii şi stimulează sinteza de colagen nou.
-cremele cu vitamina A, vitamina C, DMA sau factor de creştere a colagenului

RIDURILE-FALDURI sunt datorate alunecării sub acţiunea gravitaţiei a sistemului musculo-aponevrotic facial (SMAS), ducând la formarea de riduri adânci (ridurile nazo-labiale). Pentru aceste riduri posibilităţile terapeutice sunt următoarele:
-liftingul nechirurgical cu fire – este o procedură care constă în introducerea în piele a unor fire de suspensie, care ancorează pielea, fire ce se vor resorbi, stimulând producţai de colagen
-liftingul chirurgical – constă în “întinderea” chirurgicală a pielii şi excizia pielii în surplus (pielea căzută). Rezultatele se menţin 5-10 ani.
-tratamente alternative, dar nu permanente: umplerea acestor riduri cu acid hialuronic, hidroxiapatită de calciu, collagen sau cu grăsime proprie.
Majoritatea persoanelor prezinta o combinaţie a celor trei tipuri de riduri. Indiferent de tipul de rid existent, există soluţii pentru toate.
Ridurile se împart în riduri fine şi profunde, fiecare având indicaţii terapeutice diferite.

Te asteptam la un consult!

CUM PUTEM TRATA RIDURILE?

Tratamentul ridurilor

În ansamblu, procedurile de tratament a ridurilor se împart astfel:
1. Proceduri chirurgicale
• liftingul facial

blefaroplastie
2. Proceduri nechirurgicale
2.1. Invazive
• Toxina botulinică
• Fillere (acid hialuronic, hidroxiapatita de calciu, grăsime proprie, colagen)
• Lifting nechirurgical
• Mezoterapie
2.2. Neinvazive
• Radiofrecvenţă
• Fotoregenerare
• Peeling chimic şi mecanic
• Mezoterapie virtuală
• Topice locale

Tratamente cu creme
Cremele cu vitamina A pot reduce ridurile fine, prin hidratarea pielii şi stimularea sintezei de colagen, însă trebuie administrate la prescriptia medicului întrucat expunerea concomitentă la soare poate duce la apariţia unor pigmentări. Din acest motiv, cremele care se găsesc pe piaţă au o concentraţie scăzută de ingredienţi, pentru a putea fi administrate fără prescripţie medicală, însă şi efectele sunt foarte limitate şi pe termen scurt. Recomandăm folosirea exclusivă a unor crème profesionale recomandate de medic.

Tratamentele injectabile
Constau fie în injecţii cu toxină botulinică, fie în injecţii cu diverse fillere, principalele tipuri de tratamente injectabile fiind redate în tabelul următor:

Denumire

Substanţa conţinută

Ariile unde acţionează

Durata de acţiune

Toxină botulinică purificată

Riduri dinamice de pe glabelă şi frunte, “laba gâştii”

4-6 luni

Zyderm Zyplast

Colagen bovin

Riduri faciale

2-3 luni

Cosmoderm Cosmoplast

Colagen uman purificat

Riduri faciale

2-3 luni

Radiesse

Hidroxiapatită de calciu

Riduri mai profunde, cicatrici postacneice

până la 1,6 ani

Teosyal

Acid hialuronic

Riduri fine şi profunde

4-12 luni

Juveederm

Acid hialuronic

Riduri fine şi profunde

4-12 luni

Acid poli-L lactic

Pierdere de volum la nivelul obrajilor, periocular (ochi înfundaţi)

până la 2 ani

Juveederm

Acid hialuronic

Riduri fine şi profunde

4-12 luni

Grăsime proprie

Adipocite

Pierdere de volum, depresiuni, riduri adânci

3 luni-1 an

Artefill

Microsfere PMMA 20%, colagn bovin purificat 80%

Riduri la nivelul frunţii, ochilor, gurii, şanţuri nazolabiale

permanent

CUM PUTEM TRATA RIDURILE?

Informații procedură

  • Durata procedurii

    10-60 minute

  • Anestezie

    Locala cu crema

  • Timp de recuperare

    Fara

  • Numar sedinte optime

    1

  • Rezultatul final

    -

  • Cost informativ

    -

Întrebări Frecvente

Cu 3-5 zile inainte de injectare nu consumati medicamente anticoagulante (aspirina).

Inaintea  injectarii machiajul trebuie indepartat.

Acidul hialuronic
Injectarea cu acid hialuronic este cea mai utilizaţă metodă de tratarea a ridurilor faciale, alături de toxxina bottullinnică. Acidul hialuronic este sintetizat în mod natural în corpul nostru, însă după vârsta de 30 de ani, sintetizarea lui scade progresiv cu vârsta. Acidul hialuronic din fillere, este sintetizat artificial, cross-linkat, şi odată introdus, el absoarbe multă apă, ducând la umplerea ridurilor. Este uşor de administrat, maleabil şi controlabil, nu este toxic, iar reacţiile adverse sunt foarte puţine (edem, roşeaţă). Rezultatul administrării sale se datorează sintezei de colagen natural şi constituirii unei matrice dermice ce asigură un efect de durată după injectarea acestui produs. Injectarea se face sub anestezie locală.
Intervalul de timp la care se repeta injectarea depinde de textura tegumentară, stilul de viaţă, vârstă, expunerile la soare, sinteza de hialuronidază a organismului, consumul de antiinflamatoare şi antibiotice, fumat, şi desigur cantitatea de filler injectată. În medie, repetarea injectării se face la 9-12 luni, dacă a fost adminsitrat un produs de calitate, în mod corect şi în cantitate suficientă.

Hidroxiapatita de calciu (Radiesse ®)
Este un filler bio-compatibil şi complet biodegradabil care conţine 30% microsfere de hidroxiapatită de calciu (un component mineral natural care se găseşte în organism) şi 70% gel. Este indicat pentru tratarea ridurilor profunde, acţionând în două etape: într-o primă etapă, imediat după injectare matricea-gel oferă efect de volumizare instantaneu, iar în a doua etapă stimulează sinteza de colagen propriu de către organism, ducând la refacerea colagenului.
Este un filler sigur, mai dificil de introdus decât acidul hialuronic, dar a cărui efect poate persista şi 18 luni. Însă tehnica de injectare este una specială, injectarea sa la suprafaţa pielii poate cauza unele complicaţii, de la apariţia unei linii alb-violacee, până la necroză cutanată. Corect injectat este similar cu acidul hialuronic, fără efecte adverse notabile. De altfel şi acidul hialuronic injectat greşit poate determina necroză cutanată.

  • evitaţi expunerile la frig şi căldură intensă 3-7 zile
  • evitaţi machiajul 48-72 ore (risc de infecţie cutanată)
  • nu consumaţi alcool şi nu fumaţi 72 ore (nicotina poate accelera resorbţia acidului hialuronic)
  • evitaţi traumatismele locale 3-5 zile
  • consumaţi minim 2 litri de apă după injectare
  • evitati medicamentele anticoagulante 24 de ore dupa procedura (risc de invinetire)
  • evitati antibioticele si antiinflamatoarele din clasa Ibuprofenului timp de 72 de ore dupa procedura (pot accelera resorbtia acidului hialuronic injectat)

Procedura de tratare a ridurilor nu necesita un timp anume de recuperare, putand sa va reluati activitatea imedia dupa injectare. In cazul in care apar mici vanatai acestea se vor resorbi dupa 5-7 zile, timp in care le puteti masca cu fond de ten.

  • senzaţie de disconfort
  • eritem (roşeaţă)
  • edem (umflarea zonei)
  • prurit (mâncărimi)
  • reacţii alergice locale
  • discomfort
  • echimoze (vânătăi)
  • granuloame (noduli)

Majoritatea acestor efecte adverse sunt excepţionale, cele mai frecvente fiind disconfortul local, pruritul, edemul, eritemul şi inflamaţia locală (care se remite în 3-7 zile).

Dintre complicatii enumeram abcesul steril, infectiile sau necrozele. Aceste complicatii pot sa apara daca se folosesc substante de low cost, daca nu se respecta conditiile de igiena atat din partea medicului cat si ulterior a pacientei, precum si in urma unei tehnici de injectare gresite, fie intr-un vas de sange fie intr-un plan gresit. Corect injectat un acid hialuronic de buna calitate nu va da complicatii.

Rezultatele constau in disparitia completa a ridurilor sau estomparea lor majora.

In cazul acidului hialuronic sau a hidroxiapatitei de calciu rezultatul se vede imediat si poate dura pana la 2 ani.

Metode de prevenire a apariţiei ridurilor şi de întreţinere a tenului
• pentru hidratarea tenului clinica noastră vă propune TRATAMENTE CU OXIGEN HIPERBARIC INDIVIDUALIZATE fiecărei persoane, precum şi MEZOTERAPIE NEINVAZIVĂ SAU INVAZIVĂ. Tratamentul cu oxigen hiperbaric se realizează cu ajutorul unor aparate ce produc oxigen purificat 90-98%, cu ajutorul căruia se introduc sub presiune în derm diferite produse de hidratare, antioxidanţi, acid hialuronic, etc; există două procedee terapeutice cu oxigen hiperbaric: unele aparate vin cu kituri gata preparate, care însă prezintă dezavantajul că indiferent de vârstă şi caracteristicile individuale ale tenului, se introduce acelaşi coctail terapeutic; al doilea procedeu presupune efectuarea unor coctailuri terapeutice individualizate, pentru fiecare persoană, putând astfel ca în funcţie de ceea ce dorim să obţinem să putem folosi anumite substanţe. Clinica noastră oferă tratamente cu oxigen hiperbaric 98% individualizate pentru fiecare pacientă în funcţie de vârstă, gradul de hidratare al pielii, tipul de riduri predominant, patologii asociate (rozacee, cuperoză, hiperpigmentări), folosind gama de produse din gama profesională “mesoestetic”, asigurând cele mai bune rezultate posibile.
A doua variantă de tratament propusă de clinica noastră pentru prevenţia ridurilor şi întreţinerea tenului este mezoterapia. Mezoterapia poate fi invazivă, atunci când se realizează prin injectare directă intradermică cu ace de mezoterapie, această metodă fiind extrem de eficientă însă dificil de acceptat de unele paciente; este recomandată în tenul uscat, îmbătrânit cu riduri faciale statice. Mezoterapia neinvazivă se realizează cu ajutorul unor aparate speciale ce introduc transdermal în piele aceleaşi substanţe; este recomandată îndeosebi persoanelor sub 50 de ani, cu scop profilactic.
Clinica noastră vă oferă ambele metode de mezoterapie, practic nu tehnica este esenţială ci recomandarea medicului, alegerea metodei şi mai ales a produselor.
Mezoterapia nu are efecte adverse, este bine tolerată şi cu rezultate spectaculoase dacă indicaţia este corectă. Se fac în medie 4-6 şedinţe la un interval de 9 luni, cu o frecvenţă de 1 şedinţă pe săptămână.
• peelingul mecanic sau chimic
• consumă minimum 2 litri de apă pe zi;
• evitaţi fumatul
• evitaţi expunerile la soare; dacă vă expuneţi la soare, atunci nu staţi la plajă decât între orele 7-9 şi 17-20 şi nu mai mult de 14 zile pe an. Expunerile la soare împreună cu fumatul şi lipsa unui consum adecvat de lichide, îmbătrânesc tenul cel mai mult. În plus expunerile prelungite la soare favorizează exponenţial apariţia melanomului malign (cancer de piele), care este cea mai agresivă formă de cancer
• evită expresivitatea facială excesivă: dacă foloseşti multe expresii faciale, fie că este vorba de încruntat, zâmbit, râs sau uimire, faţa va fi brăzdată de linii mai repede;
• foloseşte produse cu vitamina C, peptide şi retinoizi care vor creşte regenerarea celulară şi va stimula formarea de colagen; consumând multe fructe şi legume proaspete veţi aduce corpului dumnevoastră un aport crescut de vitamina C, contribuind la profilaxia ridurilor
• consumaţi cacao, pentru că are o concentraţie mare de epicatechină şi catechine; acestea sunt două flavonoide care protejează pielea de soare, o menţin hidratată, îmbunătăţesc circulaţia şi catifelează pielea;
• purtaţi ochelari de soare, astfel nu te vei mai încrunta şi vei evita apariţia ridurile de expresie;
• nu vă spălaţi prea mult pe faţă, deoarece veţi îndepărta sebumul facial, care menţine pielea hidratată.

Povesteste-ne experienta ta

Premii

Premiu 3
PREMII
Premiu 1
PREMII
Premiu 6
poza1
Premiu 2
poza2
PREMII
PREMII
PREMII
Premiu 4
Morpheus8 Award
Premiu 5
PREMII
PREMII
PREMII
Morpheus8 Award 2018-2021
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII

Prof Univ Dr Valeriu Ardeleanu

Chirurg plastician

Chirurg oncolog

contact

Strada Brailei 85, Corp adiacent BR5A (fosta cofetarie Laura), Galati , 800306

0770 457 675 , 0336 802 646

office@arestetic.ro

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile

Program

Luni

9.00 - 20.00

Marti

9.00 - 20.00

Miercuri

9.00 - 20.00

Joi

9.00 - 20.00

Vineri

9.00 - 20.00

Sambata

INCHIS

Duminica

INCHIS

Newsletter

Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj