VITILIGO SE POATE TRATA CU LASERUL EXCIMER
Tratamentul de prima intentie este cu corticosteroizi sau inhibitori de calcineurin. Scopul tratamentul este acela de a repigmenta zonele depigmentate iar alegerea tratamentului depinde de numărul, localizarea, mărimea şi extinderea plăcilor. Fiecare pacient poate să răspundă diferit la tratament. Tratamentul se întinde pe o perioada lungă de timp, de obicei 6-18 luni.
ALTE TRATAMENTE IN AFAR LASERULUI EXCIMER
2. Corticoterapia
Terapia topică corticosteroidă poate ajuta la repigmentarea plăcilor mai ales dacă este folosită în stadiile iniţiale ale bolii. Tratamentul trebuie folosit cel puţin 3 luni pentru a obţine rezultate vizibile. Această terapie trebuie efectuată sub supravegherea unui medic nefiind lipsită de efecte adverse.
3. Tratament depigmentant
Acesta presupune depigmentarea pielii normale din jurul plăcilor. Pentru pacienţii care au vitiligo extins pe mai mult de 50% din suprafaţa corporală aceasta poate fi cea mai bună opţiune de tratament.
4. Micropigmentarea (tatuajul)
Este folosit ca ultima solutie. Dezavantajul procedurii constă în dificultatea găsirii culorii potrivite care să se potrivească cu pielea din jur.
5. Transplantul autolog de melanocite
Presupune recoltarea pielii din zonele pigmentate, ulterior cultivându-se melanocite în laborator, care sunt apoi transplantate zonelor depigmentate. Această procedură este încă experimentală.
6. Tratamentul chirurgical
Este indicat pacienţilor care au vitiligo stabil de cel puţin 3 ani și trebuie luat în considerare doar după ce terapia medicamentoasă potrivită a fost încercată.
-Grefa de piele autologă - consta in prelevarea de piele dintr-o zonă a corpului cu tegument normal (donor) şi o plasează în zona depigmentată si poate fi folosită pentru plăcile mici de vitiligo. Complicaţii posibile: infecţii, cicatrici, eşecul repigmentării.
-Grefă de piele folosind tehnica formării bulelor- medicul crează bule pe pielea normal pigmentată folosind căldura sau îngheţarea. Tavanul bulei este recoltat şi transplantat în zona fără pigment. Avantajul metodei este acela ca are un risc mai mic de cicatrici decât metodă anterioară.
7. Terapii adiţionale
Fotoprotectoare - sunt absolut necesare persoanelor cu vitiligo (în special celor cu fototip deschis la culoare) pentru prevenirea arsurilor solare şi afectarea cutanată pe termen lung. Bronzul accentuează contrastul dintre zonele depigmentate şi cele pigmentate.
Cosmeticele- se pot folosi pentru a camufla plăcile depigmentate, prin autobronzare sau acoperire.
8. Fototerapia UVA cu oxsoralen
Fotochimioterapia cu oxsoralen sistemic este indicată în cazurile de vitiligo extensiv (peste 20% din suprafaţa corporală) sau în cazurile în care fotochimioterapia topică nu a avut rezultat. Presupune administrarea de UVA la 2 ore după administrarea unei doze de psoralen per os.
Oxsoralenul este o substanţă fotosensibilizantă care, sub lumina ultravioletelor determină pigmentarea cutanată.
Tratamentul se realizează în cabinetul medical de 2-3 ori/săptămână.
Efectele adverse presupun: arsuri, prurit, greaţă şi vomă, creştere anormală a părului şi hiperpigmentare.
Vitiligo este o boală idiopatica, a carei cauze este necunoscuta si care este caracterizată prin apariţia de plăci albe depigmentate la nivelul pielii. Afecteaza 1-2% din populatie fara predilectie in functie de sex, etnie sau culoare a pielii. Aproape intotdeauna boala debuteaza inainte de varsta de 40 de ani, iar la jumatate din cazuri debuteaza inainte de 20 de ani. Orice zonă a corpului poate fi afectată şi, de cele mai multe ori, pacienţii cu vitiligo au plăci depigmentate în mai multe zone ale corpului. Desi cauza acestei boli ramane necunoscută, sunt acceptate câteva teorii diferite. S-ar părea că, pacienţii cu vitiligo moştenesc un grup de 3 gene care îi fac susceptibili de această boală. Pe de altă parte, este universal acceptat că vitiligo este o boală autoimună, boală în care sistemul imun reacţionează împotriva propriilor organe şi ţesuturi. Producţia de cytokine in cantitati mari ca urmare a unui stres emotional sau a unei arsuri solare pot deasemeni determina aparitia de vitiligo.
În vitiligo, melanocitele (celulele care produc pigmentul responsabil de coloraţia pielii) sunt distruse, fapt ce duce la apariţia de pete albe în diferite zone ale corpului. Plăci similare pot să apară şi pe mucoase (bucală, nazală) şi pe retină. Părul care creşte pe ariile afectate poate, la rândul lui, să crească depigmentat.
Boala este mai frecventă la pacienţii cu alopecie areată, anemie pernicioasă, hipertiroidism. De asemenea, această boală are o componentă ereditară, aproximativ 30% din pacienţii cu vitiligo având un membru în familie cu această boală.
Manifestari Clinice
Persoanele cu vitiligo observă, iniţial, plăci albe (depigmentate) la nivelul pielii. Cel mai frecvent, acestea sunt localizate pe zonele fotoexpuse: mâini, picioare, braţe, faţă şi buze. Alte localizări frecvente: încheietura mâinii, zona inghinală, în jurul gurii şi ochilor. În plus, pacienţii cu vitiligo pot avea o albire prematură a părului de pe scalp, a genelor, a sprâncenelor şi a bărbii.
De obicei este întâlnit cu următoarele 3 tipuri de vitiligo:
- Focal, cu depigmentare limitată la una sau câteva zone
- Segmentar, prezentând plăci depigmentate care se dezvoltă pe o parte a corpului
- Generalizat, cu depigmentare simetrică pe ambele părţi ale corpului.
Modelul focal şi segmentar rămân localizate pe o parte a corpului şi nu se mai extind. Nu se poate prezice dacă modelul generalizat se va extinde sau nu la un anume individ. Totuşi, boala este de obicei progresivă şi, în timp, zonele depigmentate se extind şi în alte arii ale corpului. Unii pacienţi au semnalat depigmentare adiţională după o perioada de stres fizic sau emoţional.
Indiferent de rasă şi cultură, vitiligo poate afecta psihologic şi emoţional binele şi stima de sine a pacientului. Din fericire există câteva strategii și tratamente care pot minimiza, camufla sau chiar limita extinderea plăcilor.
Cand nu se poate aplica laserul?
- Dermatoza cu Koebner peneomenon
- Dermatozele sensibile la lumină auto-imune: Dermatomiozita
- Radioterapia
- Fotosensibilitate ridicată
- Medicamente fotosensibilizante
- Dermatoză, fotodermatoză
- Anamneza personală sau familială de melanom
- Femeile gravide (nu există un studiu disponibil)
- Copii mai mici de 15 ani (nu există un studiu disponibil)
- Lipsa capacității sau a voinței de a urma instrucțiunile medicului
- Infecție cutanată în zona de tratament
REZULTATE REALE
20 SEDINTE
Laserul Excimer de 308 nm este un dispozitiv care foloseşte lumina laser în spectrul radiaţiei ultraviolete si este utilizat pe scară largă pentru multe boli. Indicatiile laserului excimer sunt: psoriazis, vitiligo, dermatite atopice, dermatite dishidrotice, ptiriazis rozat, prurigo, urticaria pigmentosa, morphea, lupus eritematos sistemic, lichen scleros, micozele fungoide sau alte limfoame cu celule T, ptiriazisul lichenoid, granuloma anulara, necrobioza lipidica, sarcoidoza cutanata, sindromul POEMS, scleromixedemul si sindromul hipereozinofilic.
Laserul Excimer stimuleaza migrarea si proliferarea melanocitelor in leziunile de vitiligo determinand repigmentarea.
Avantajele Laserului Excimer
- Lumina UVB monocromatică este foarte eficientă pentru tratarea bolilor precum psoriazis și vitiligo, eficiență dovedită clinic
- Tratamentul leziunilor localizate, sigur și rapid
- Expunerea este limitată la zonele depigmentate, fiind foarte uşor de controlat zona pe care se aplică
- Dimensiunea spotului până la 16 cm pentru zone mai mari
- Doză variabilă datorită densității de putere între 50- 6000 mJ/cm²
- Acceptare ridicată în rândul pacienților
- Rezultate vizibile după doar câteva ședințe
- Protecția maximă a sănătății pielii
Fototerapia conventionala | Laserul excimer |
Afecteaza si pielea sanatoasa | Tratamentul este focusat pe leziune |
Dificultate in tratarea unor zone precun nas, urechi, pleoape | Posibilitatea tratarii tuturor zonelor afectate |
Dificultati in administrarea tratamentului la pacientii cu claustrofobie si la copiiPermite dozarea precisa a energiei ceea ce implica mult mai putine sesiuni Necesita foarte multe sesiuni de tratament |
Procedura foarte bine tolerata |
10-30 minute
10-12 sedinte
1-2 zile
Permanenta
Dupa minim 10 sedinte
De la 100 lei
Cu o luna inaintea tratamentului laser trebuie sa evitati urmatoarele:
consumul de medicamente fotosensibilizante
Fara peelinguri chimice sau creme cu efect de exfoliere
Fara expuneri la soare sau solar
In timpul tratamentului se protejează ochii cu ochelari speciali. Pe durata procedurii veti simti niste înţepături la descarcarea impulsului luminos, urmate de o senzatie de caldura locala.
Procedura dureaza cateva minute in functie de marimea zonei afectate.
Imediat după tratament va aparea o roşeaţă şi/sau edem care poate dura de la câteva ore la 1-2 zile. Aparitia unui mic edem reprezinta un semn care certifica eficienta tratamentului si nu este considerat un efect advers.
Pentru diminuarea edemului se pot aplica pungi cu gheaţă la nevoie. Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de aparitie a unor tulburari de pigmentare a pielii sanatoase din jur după acest tratament este minim. Pentru siguranţa, se pot folosi creme cu factori de protecţie solară timp de 3 luni în cazul expunerii prelungite la radiaţii U.V.
Roseata (eritem)
Edem
Disconfort local
Mici vezicule
Hipo/hiperpigmenttii
Rezultatele constau in repigmentarea zonelor depigmentate. Rezultatele incep sa se vada dupa 3-4 sedinte si sunt progresive. Rezultatele sunt variabile la fiecare individ.
Daca esti unul din clientii nostri si ai urmat acest tratament te rugam sa ne scrii despre experienta ta
Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!