CE TREBUIE SA STIM DESPRE TUMORILE DE SAN SI EXTIRPAREA LOR?

Patologia este una dintre cele mai vaste și orice operație la nivelul sânului reprezintă un adevărat traumatism psihic pentru pacientă. Din acest motiv se încearcă ca intervențiile chirurgicale să fie cât mai reduse din punct de vedere al inciziilor și pierderilor de țesut glandular. Astfel, operațiile la nivelul sânului se împart în funcție de extensia rezecției de țesut glandular mamar, în:
• tumorectomie: se extirpă strict doar tumora;
• sectorectomie: se extirpă un sector mamar care conține zona lezională împreună cu o zonă de țesut sănătos de la periferia acestuia;
• quadrantectomie: se extirpă un cadran mamar, fiind folosită în tumorile mamare voluminoase benigne;
• mastectomie subcutanată: se extirpă întreaga glandă mamară, pastrand pielea de deasupra, ceea ce permite o augmentare în același timp operator sau ulterior cu implante;
• mastectomie totală cu evidare ganglionară axilară: se extirpă glanda mamară impreuna cu pielea de deasupra și cu ganglionii din axilă, fiind operația de elecție în tratamentul cancerului de sân.
Practic astăzi se vorbește despre o chirurgie conservatoare a sânului reprezentată de tumorectomie și sectorectomie.

Te asteptam la un consult!

CARE SUNT INDICATIILE SI CONTRAINDICATIILE EXCIZIEI UNEI TUMORI LA SAN?

Indicatiile extirparii unei tumori la san sunt:

- extirparea unei tumori necanceroase (benigne) in scop curativ, adica extirpam o tumora care este dureroasa, inestetica sau care s-ar putea canceriza;

- extirparea unei tumori de etiologie necunoscuta in scopul aflarii tipului de tumora si a abordarii unei conduite terapeutice corecte.

Contraindicatii:

Nu exista contraindicatii absolute.

Informații procedură

  • Durata interventiei

    1-2 ore

  • Anestezie

    Generala

  • Durata spitalizarii

    O noapte

  • Timp de recuperare

    10-14 zile

  • Rezultatul final

    3-4 saptamani

  • Cost informativ

    -

Întrebări Frecvente

Înaintea intervenției chirurgicale propriu-zise se realizează un consult amănunțit care, dincolo de evaluarea stării de sănătate a pacientei și a eventualelor contraindicații. Indicațiile preoperatorii:

– întreruperea medicației anti-inflamatoare cu cel puțin 7 zile înaintea intervenției chirurgicale;

– întreruperea fumatului cu cel puțin o lună înainte de operație, deoarece nicotina întârzie procesul de vindecare;

- cu 6 ore înaintea intervenției nu consumați alimente sau lichide;

- de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

- trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;

- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

- trebuie sa aveti cel putin o unghie fara oja.

Analizele preoperatorii necesare sunt: hemoleucograma, glicemie, creatinina, INR, TGO, TGP, bilirubina, AgHBs, HCV, HIV, VDRL, radiografie pulmonara, electrocardiograma, ecografie mamara.

Se vor face poze preoperatorii. Pozele au caracter confidential si nu pot fi publicate fara acordul pacientului. Pozele nu sunt stocate in baze de date on-line.

Tumorectomia  este denumită și biopsia excizională, fiind o operație destinată tumorilor de mici dimensiuni, cu caracater benign (noduli mamari). Operația mai este destinată și tumorilor de mici dimensiuni de 2-3 mm, de etiologie incertă, în aceste cazuri excizia făcându-se sub control ecografic. Are avantajul că păstrează aspectul natural al sânului.

Intervenția se efectuează cu anestezie generală, durează în medie o oră și constă în efectuarea unei incizii cât mai estetice la nivelul sânului și extirparea tumorii care se va trimite către examenul histopatologic. După efectuarea hemostazei se va sutura pielea estetic. Spitalizarea este de 1-2 zile.

Sectorectomia este o tumorectomie lărgită, care constă în excizia unui întreg sector mamar. Prin această intervenție este extirpată tumora împreună cu țesutul din jur, fiind o operație destinată tumorilor maligne (cancerigene) incipiente. Intervenția se efectuează în aceleași condiții ca și tumorectomie.

Examenul histopatologic este obligator. Sectorectomia poate fi asociată cu evidarea ganglionară axilară. Pregătire preoperatorie: controlul medical preoperator este foarte important. În cadrul acestui consult trebuie examinată cu atenția axila. Prezența unor ganglioni măriți de volum schimbă complet atitudinea chirurgicală.

Vor fi efectuate în mod obligator radiografia de torace, ecografia mamară, EKG, markeri tumorali de sân și analizele de sânge uzuale. Se va efectua consultul preanestezic. De asemeni se vor efectua fotografii pre și postoperatorii. Recuperarea postoperatorie este foarte ușoară: pacienta se mobilizează imediat după ce au trecut efectele anesteziei, a doua zi se poate externa și își poate relua activitățile curente.

La 14-21 de zile poate relua eforturile mai mari. Examenul histopatologic durează în medie 7 zile. Trebuie să rețineți că în cazul unor tumori cancerigene, aceste intervenții chirurgicale vor fi completate cu chimioterapie sau radioterapie. Realizarea acestor tratamente complementare este fundamentală, în caz contrar riscul de recidivă ajunge la 40%.

Din punct de vedere al complicațiilor acestea aproape că nu există. Poate să apară edem și echimoze postoperatorii care se vor remite spontan. Durerea resimțită postoperator este de mică intensitate, de cele mai multe ori sub forma unor junghiuri sau înțepături. Alte posibile complicații sunt: hematoame, sângerări, infecții, cicatrici vicioase, granulom de fir.

Pacientele trebuie monitorizate postoperator minim 3 luni, cu ajutorul ecografiei mamare. În cazul apariției unor recidive, se va indica realizarea unui computer tomograf sau RMN de sân, și în funcție de rezultat se poate reinterveni, cel mai probabil către realizarea unei mastectomii.

Postoperator cicatricile vor fi dure și roz timp de 3-6 luni, după care se vor albi și se vor estompa progresiv, dar nu vor dispare niciodată. Timp de 3-6 luni cicatricile nu se vor expune la soare. Este important să vă mobilizați cât mai repede, coborând din pat și făcând câțiva pași încă de a doua zi.

Nu faceți mișcări ample cu brațele și nu le utilizați pentru a vă da jos din pat sau pentru a vă ridica; prin contracția mușchiului mare pectoral poate fi provocată o hemoragie postoperatorie. După primele 4-5 zile postoperator puteți să faceți duș. După primele 5-7 zile de la operatie puteți conduce, după o săptămână vă puteți relua activitatea, iar după 3 săptămâni puteți face efort fizic.

În primele câteva săptămâni sânul pot fi ușor dureros. De asemenea poat fi tumefiat până la 4-5 săptămâni. Puteți simți zona sânilor amortiță. Cu timpul edemul dispare și mușchii se relaxează, ceea ce necesită în general minim 2-3 luni.

Interventia chirurgicala are rolul de a extirpa o tumora de san fie in scop curativ (de a eradica boala) fie in scop diagnostic pentru a afla ce tip de tumora este.

- dezunirea plagii;

- infectii;

- seroame; 

- hematoame;

- echimoze;

- dicomfort;

- necroza tegumentara;

- asimetrii usoare ale sanilor.

- mobilizati-va cat mai repede;

- nu dormiti pe burta minim 2 saptamani (de preferat pana la 2 luni);

- nu faceti exercitii fizice mai repede de 3-4 saptamani;

- evitati in primele 2-3 luni sariturile, exercitiile fizice la sala de firness care actioneaza muschii pectorali (intrebati in acest sens antrenorul dv de fitness care sunt aceste miscari);

- nu fumati 2 saptamani dupa interventie;

- urmati schema controalelor periodice data de medic;

- evitati imbracamintea foarte stramta 2-3 saptamani dupa interventie;

- nu traumatizati sanii 2-3 luni dupa interventia chirurgicala;

- evitati caldura excesiva sau zonele cu praf, mizerie etc timp de 2 saptamani dupa interventie;

- folositi pe cicatrice creme anticicatrizante timp de 2-3 luni dupa interventie conform presriptiei medicale.

Aboneaza-te la newsletterul nostru!

Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Povesteste-ne experienta ta

Premii

Morpheus8 Award
PREMII
Premiu 3
PREMII
PREMII
Premiu 4
PREMII
poza2
Premiu 6
Premiu 5
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
PREMII
Morpheus8 Award 2018-2021
PREMII
poza1
Premiu 2
PREMII
Premiu 1
PREMII
Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj