Adevaruri si mituri despre toxina botulinica!

   Toxina botulinica este un medicament obtinut din bacteria anaerobă Clostridium bottullinnum, fiind izolată, purificată și stabilizată. Există 7 tipuri de toxină botullinică (A-G), din care doar două (A şi B) regăsindu-se ca medicamente iar în estetică folosindu-se doar cea de tip A. Modul de acţiune constă în blocarea acetilcolinei, care este un transmiţător sinaptic, care practic transmite impulsul nervos de la fibra nervoasă la muşchii striaţi, muşchii netezi şi glande (glandele sudoripare). După injectare, în următoarele zile se ataşează de componenta presinaptică a plăcii neuro-motorii sau neuro-glandulare.  

Rezultatele durează 3-6 luni şi sunt cumulative. Odată cu creşterea numărului de injectări, creşte durata efectului. După injectări repetate, muşchii se pot atrofia cu dispariţia definitivă a ridurilor.  Recuperarea postinjectare este instantanee, pacienta putându-și relua activitățile normale imediat după injectare

  • Se poate face toxina la orice varsta? 

DA, indeosebi la persoanele care transpira foarte mult sau daca exista deja riduri. Poate fi folosita si pentru corectia asimetriilor faciale.

  • Se poate injecta pe toata fata?

NU, se poate injecta doar in muschi si poate actiona asupra acelor riduri create de dinamica excesiva. De exemplu, se poate injecta pe frunte si vor disparea ridurile, dar nu se poate injecta in ridurile/santurile nazo-labiale, care sunt date de gravitatie si de pierderea volumului oaselor zigomatice si a grasimii de pe fata.

  • Daca injectam o singura data si apoi nu mai injectam, fata va arata mai rau decat inainte?

FALS, este la fel ca si la acidul hialuronic, toxina botulinica are un efect de incetinire a procesului de imbatranire. Practic, daca se injecteaza o singura data, ridurile se estompeaza. Desigur, dupa 6-9 luni, ridurile incep sa reapara dar nu la fel de adanci.

  • Efectele sunt ireversibile?

NU, nu sunt ireversibile, blocajul complet dureaza circa 2 luni, dupa care  va recapatati actiunea muschiului.

  • Modifica mimica fetei?

In esenta, NU. Singurele miscari care vor fi blocate vor fi cele de incruntare si de mirare care dau ridurile de pe fata. In rest , mimica ramane la fel.

  • Ce este mezobotoxul?

Mezobotoxul reprezinta injectarea de botox pe toata fata, in doze foarte mici, intradermic, pentru a relaxa ridurile fine de pe fata.

  • E adevarat ca poate da complicatii majore si ireversibile?

NU, singura complicatie reala care poate sa apara este asimetria faciala sau ptoza palpebrala, dar este reversibila.

  • Exista si contraindicatii?

DA, la persoanele cu accidente vasculare sechelare, la cei cu boli neuromusculare si la unele boli autoimune.

  • E adevarat ca se pot ridica sprancenele cu botox?

DA, se pot ridica 3-5 mm insa trebuie facuta o precizare importanta. Multe persoane au piele in exces la nivelul pleoapei superioare, care le da senzatia de greutate asupra ochiului, ochiul oboseste repede si este si inestetic. Aceste persoane NU beneficiaza de botox, dimpotriva. Indicatia corecta este de blefaroplastie superioara. Administrarea de botox la aceste persoane le va amplifica senzatia de greutate asupra pleoapei superioare.

  • Este o substanta periculoasa?

NU, nu exista raportari in lume de complicatii majore, insa trebuie injectata de un bun specialist, intrucat dozele de injectare si mai ales locurile de injectare sunt puncte exacte si necesita o buna cunoastere si intelegere a anatomiei fetei.

Send SMS
×

Aboneaza-te la newsletter si primesti o reducere de 5% la serviciile clinicii Arestetic!


Sunt de acord cu

Termenii si Conditiile

Nu mai afisa acest mesaj