Volumetria facială

Young female with clean fresh skin, white background.

În procesul de îmbătrânire a feţei sunt implicate atât pielea cât şi structurile faciale profunde, a căui tonus scade progresiv, observându-se alunecarea pachetelor adipoase. Astfel apare aspectul de obraji căzuţi şi se modifică contururile osoase, toate acestea conferind aspectul unei feţe îmbătrânite. După vârsta de 20-25 ani, tegumentul se subţiază progresiv cu vârsta, concomitent cu reducerea cantităţii de colagen, elastină şi acid hialuronic, pielea devenind mai subţire, mai uscată şi mai puţin elastică; se observă pierderea plenitudinii ţesutului moale în anumite zone, redistribuirea grăsimii faciale, apariţia pliurilor adânci, până la modificări de formă, dimensiune şi de resorbţie osoasă. Astfel, faţa în ansamblul său îşi schimbă forma, pentru rejuvenarea facială fiind necesară nu doar o acţiune asupra tegumentului ci şi asupra structurilor anatomice profunde, care să permită o ajustare semnificativă a feţei. Practic, obţinerea unor rezultate spectaculoase, ţine de pregătirea medicului, îndemânarea acestuia dar şi de imaginaţia acestuia, întrucât astăzi există numeroase proceduri şi produse pe piaţa, secretul fiind alegerea şi combinarea acestora, pentru fiecare pacientă în parte.
Volumetria facială reprezintă cel mai nou concept în ceea ce priveşte corecţia estetică a feţei şi constă în volumizarea feţei cu ajutorul unor fillere (acid hialuronic, hidroxiapatită de calciu, acid poli-L-lactic, etc). Cu ajutorul volumetriei faciale poate fi ajustată forma pomeţilor şi a liniilor mandibulare, precum şi regiunea temporală.
Introducerea acestor substanţe se face în profunzime, pe planul osos, şi necesită o bună cunoaştere a anatomiei locale precum şi experienţă profesională, întrucât în zonele de injectat există magistrale arteriale importante precum şi filete nervoase ce asigură atât inervaţia senzitivă cât şi pe cea motorie, iar lezarea oricărui astfel de element anatomic poate avea urmări serioase (hematom, ischemie locală, necroză cutanată, edem, amorţeală, paralizii ale muşchilor feţei). Această tehnică se poate face cu anestezie locală sau doar cu aplicarea locală de gheaţă cu 10-15 minute înainte de injectare.
Corect injectate singurele efecte adverse posibile pot fi: fenomene inflamatorii, durerea locală, timp ce câteva ore, echimoze locale (vânătăi) şi cel mai rar apariţia unui hematom local, care se va resorbi în zilele următoare. După injectarea cu hidroxiapatită de calciu pot să apară mici noduli, care însă se vor resorbi în următoarele zile.

Portrait of young, beautiful and healthy woman with arrows on her face. spa, plastic surgery, face lifting and make-up concept
Substanţele folosite în volumetria facială sunt:
-acidul hialuronic (Juvedeerm Voluma, Teosyal Ultra Deep)
-hidroxiapatita de calciu (Radiesse)
-acidul poli-L-lactic (Scullptra)
Clinica noastră vă oferă posibilitatea ca împreună cu medicii noştri să alegeţi cea mai bună soluţie pentru dumnevoastră.
Este important de indicat cantitatea corectă, pentru a se obţine efectul dorit de pacientă. În cazul acidului hialuronic de exemplu, cantitatea minimă este de 1-4 ml, în cazul hidroxiapatitei de calciu între 1,5-3 ml, alegerea cantităţii făcându-se în funcţie de forma feţei, liniile de contur faciale, asimetria facială şi pe baza efectului dorit.
Efectul fillerelor de volum clasice (hidroxiapatita de calciu şi acidul hialuronic) durează până la 18 luni, durata lor de remanenţă fiind mai mare decăt a fillerelor clasice, dar şi costurile mai ridicate. Atât volumizatoarele pe bază de acid hialuronic, cât şi cele pe bază de hidroxiapatită de calciu sunt biodegradabile, ele se elimină complet din organism, necesitând reinjectare periodică.
Cea mai nouă procedură de corecţie volumetrică şi cea care oferă rezultate pe timp îndelungat fără riscul unor efecte secundare importante este reprezentată de tratamentul cu Scullptra (acid poli-L-lactic).

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Scullptra este o suspensie sterilă de acid poli-L-lactic. Acidul poli-L-lactic este un polimer sintetic din familia alfa-hidroxi-acizilor, care este biocompatibil şi biodegradabil. El nu dăunează organismului şi este metabolizat de organism. Întrucât este unmaterial utilizat în medicină de mulţi ani în materialele de suturî resorbabile, nu necesită pretestare pentru alergie la nivelul dermului. Scullptra se injectează în dermul profund sau subcutanat şi este indicat pentru corectarea depresiunilor cutanate (riduri, pliuri, cicatrici) dar şi pentru volumizarea unor zone (pomeţi, linii mandibulare, fose temporale). Scullptra este indicat şi pentru corectarea depresiunilor mari, determinate de pierderea de ţesut adipos la nivelul feţei (lipoatrofie). După injectare particulele de acid poli-L-lactic stimulează în mod progresiv producţia de colagen, efectul fiind vizibil la 4-6 săptămâni de la administrare. El este lent resorbabil, reluarea tratamentului fiind necesară în medie după 2 ani. Pentru a obţine rezultate optime, sunt necesare 3 şedinţe efectuate la interval de 2 luni.
Acest tip de intervenţie, încearcă să acopere limitele şi neajunsurile injectărilor de fillere la nivelul ridurilor, oferind o alternativă neinvazivă pacienţilor care nu doresc intervenţii chirurgicale estetice. Trebuie menţionat că acest tratament se adresează persoanelor cu venituri ridicate.
Efectul tuturor volumizatoarelor este vizibil imediat, dar aspectul final este definitivat în câteva zile.

Juvederm-Voluma
Indirect, injectarea volumizatoarelor determină şi ameliorarea ridurilor chiar dacă injectarea nu se face direct în pliu. De exemplu volumizarea pomeţilor determină ameliorarea aspectului ridurilor nazogeniene.
Revenirea la activităţile curente se face rapid, dar pacientul va trebui să respecte următoarele indicaţii generale:
– să evite expunerea la căldură excesivă
– să evite masajul agresiv
– să evite dormitul pe zona proaspăt tratată
– să evite sauna
– să evite traumatismele locale.