Tumorectomia mamară. Sectorectomia mamară

shutterstock_109377431-e1432893630766

Patologia este una dintre cele mai vaste și orice operație la nivelul sânului reprezintă un adevărat traumatism psihic pentru pacientă. Din acest motiv se încearcă ca intervențiile chirurgicale să fie cât mai reduse din punct de vedere al inciziilor și pierderilor de țesut glandular. Astfel, operațiile la nivelul sânului se împart în funcție de extensia rezecției de țesut glandular mamar, în:
• tumorectomie: se extirpă strict doar tumora
• sectorectomie: se extirpă un sector mamar care conține zona lezională împreună cu o zonă de țesut sănătos de la periferia acestuia
• quadrantectomie: se extirpă un cadran mamar, fiind folosită în tumorile mamare voluminoase benigne
• mastectomie subcutanată: se extirpă întreaga glandă mamară, pastrand pielea de deasupra, ceea ce permite o augmentare în același timp operator sau ulterior cu implante
• mastectomie totală cu evidare ganglionară axilară: se extirpă glanda mamarăimpreuna cu pielea de deasupra și cu ganglionii din axilă, fiind operația de elecție în tratamentul cancerului de sân.
Practic astăzi se vorbește despre o chirurgie conservatoare a sânului reprezentată de tumorectomie și sectorectomie.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Tumorectomia
Este denumită și biopsia excizională, fiind o operație destinată tumorilor de mici dimensiuni, cu caracater benign (noduli mamari). Operația mai este destinată și tumorilor de mici dimensiuni de 2-3 mm, de etiologie incertă, în aceste cazuri excizia făcându-se sub control echografic. Are avantajul că păstrează aspectul natural al sânului.
Intervenția se efectuează cu anestezie generală, durează în medie o oră și constă în efectuarea unei incizii cât mai estetice la nivelul sânului și extirparea tumorii care se va trimite către examenul histopatologic. După efectuarea hemostazei se va sutura pielea estetic. Spitalizarea este de 1-2 zile.

A1-1-(Image-of-breast-with-tumor)_update
Sectorectomia
Este o tumorectomie lărgită, care constă în excizia unui întreg sector mamar. Prin această intervenție este extirpată tumora împreună cu țesutul din jur, fiind o operație destinată tumorilor maligne (cancerigene) incipiente. Intervenția se efectuează în aceleași condiții ca și tumorectomie. Examenul histopatologic este obligator. Sectorectomia poate fi asociată cu evidarea ganglionară axilară.

Pregătire preoperatorie: controlul medical preoperator este foarte important. În cadrul acestui consult trebuie examinată cu atenția axila. Prezența unor ganglioni măriți de volum schimbă complet atitudinea chirurgicală. Vor fi efectuate în mod obligator radiografia de torace, ecografia mamară, EKG, markeri tumorali de sân și analizele de sânge uzuale. Se va efectua consultul preanestezic.
De asemeni se vor efectua fotografii pre și postoperatorii.
Recuperarea postoperatorie este foarte ușoară: pacienta se mobilizează imediat după ce au trecut efectele anesteziei, a doua zi se poate externa și ăși poate relua activitățile curente. La 14-21 de zile poate relua eforturile mai mari. Examenul histopatologic durează în medie 7 zile.
Trebuie să rețineți că în cazul unor tumori cancerigene, aceste intervenții chirurgicale vor fi completate cu chimioterapie sau radioterapie. Realizarea acestor tratamente complementare este fundamentală, în caz contrar riscul de recidivă ajunge la 40%.
Din punct de vedere al complicațiilor acestea aproape că nu există. Poate să apară edem și echimoze postoperatorii care se vor remite spontan. Durerea resimțită postoperator este de mică intensitate, de cele mai multe ori sub forma unor junghiuri sau înțepături. Alte posibile complicații sunt: hematoame, sângerări, infecții, cicatrici vicioase, granulom de fir.
Pacientele trebuie monitorizate postoperator minim 3 luni, cu ajutorul ecografiei mamare. În cazul apariției unor recidive, se va indica realizarea unui computer tomograf sau RMN de sân, și în funcție de rezultat se poate reinterveni, cel mai probabil către realizarea unei mastectomii.

breast-cancer-1

Rețineți!!! Posibilitatea realizării unei chirurgii conservatoare a sânului, chiar și în cazul cancerului mamar, depinde DOAR de dumnevoastră. Prezentarea la chirurg, ginecolog sau chirurgul oncolog la timp, pentru controale medicale poate diagnostica în stadii incipienete cancerul mamar și să facă posibilă chirurgia conservatoare.
Autoexaminarea sânilor este obligatorie o dată pe lună, după terminarea menstruației. Orice suspiciune de tumoră mamară impune un consult medical specializat.