Tratarea transpiraţiei excesive (hiperhidroza)

transpiratie-excesiva

Tratarea transpiraţiei excesive (hiperhidroza) de la nivelul axilelor, palmelor şi plantelor
Tratamentul hiperhidrozei

Hiperhidroza reprezintă transpiraţia excesivă, putând fi generalizată sau localizată. În general apare la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor şi în zona inghinală. Zonele care produc transpiraţie în exces apar de obicei roz sau albe, dar în cazuri grave pot fi crăpate, solzoase şi moi (mai ales la picioare). Uneori poate apărea mirosul urât datorat bacteriilor şi fungilor care se dezvoltă la nivelul pielii umede. Prezintă o incidenţă de aproximativ 3% în rândul populaţiei adulte.
Menţionăm că transpiraţia poate fi un simptom al unor afecţiuni medicale. Din acest considerent, orice pacient care se prezintă cu hiperhidroză trebuie atent intervievat de către medic, pentru a stabili cauza transpiraţiei excesive. Abia apoi se va stabili măsura terapeutică, în funcţie de cauză.
Există o serie de semne şi simptome asociate hiperhidrozei, care dacă apar, impun vizita pacientului la medic, şi anume: dureri în diferite zone, senzaţie de presiune toracică, tulburări de conştienţă, tulburări senzoriale (modificarea vederii), paralizie sau incapacitatea de a mişca o parte a corpului, convulsii, cefalee intensă, slăbiciune generală sau tulburări cognitive (tulburări de memorie, gândire, limbaj, înţelegere, scris sau citit)

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Etiologia hiperhidrozei (cauze)
De cele mai multe ori hiperhidroza se datorează unei disfuncţii ale hipotalamusului, care este o parte a creierului, responsabil de reglarea activităţii vegetative a corpului uman. În acest caz hiperhidroza se va numi hiperhidroză esenţială focală şi va afecta preponderent axilele (zonele de sub braţe), plantele (tălpile) şi palmele. Activitatea hipotalamusului poate fi influenţată de stimulii emoţionali, care declanşează valuri multiple şi persistente de transpiraţie care îl pun pe pacient în situaţii jenante.
Cauzele ce determină apariţia hiperhidrozei pot fi sintetizate astfel:
1.Cauze psihologice:
•Tulburările anxioase (de la simpla anxietate până la atacurile de panică);
• Stresul emoţional şi frica;
• Nervozitatea;
2.Cauze produse de consumul anumitor substanţe:
• Alcool;
• Produse ce conţin cafeină (cafea, băuturi energizante);
• Medicamente pentru tratarea tulburărilor psihiatrice, febrei sau afecţiunilor tiroidiene;
• Condimentele alimentare (piper, ardei iute);
• Droguri (cocaină, metamfetamine);
3. Cauze medicale:
• Afecţiuni neurologice (traumatisme ale creierului, accidente vasculare cerebrale, tumori, lezarea unor nervi, neuropatii de cauze variate,
• Boli endocrine (acromegalia, feocromocitomul, hipertiroidismul, diabetul zaharat)
• Unele neoplasme (cancere) precum limfomul
• Febra;
• Infecţii;
• Menopauza;

a4f417f55cc5bd01bc833f5aca0152bb_1_large

Tratamentul hiperhidrozei
Prezintă două componente:
1. eliminarea cauzei (boala asociată) – atunci când ea este identificată, constă în tratarea afecţiunii neurologice, endocrine, infecţioase sau în modificarea/suprimarea tratamentului care induce hiperhidroza.
2. limitarea sudoraţiei
Se realizează prin aplicarea locală de compuşi care inhibă sudoraţia (substanţe anticolinergice precum glicopirolatul, ionoforeză sau prin injectarea intradermică de toxină botulinică), prin medicamente administrate oral ce împiedică generarea de stimuli nervoşi care să stimuleze sudoraţia (clonidina) sau prin intervenţii chirurgicale (liposucţie, chiuretare şi simpatectomie).
Clinica noastră vă oferă TRATAMENTUL HIPERHIDROZEI CU TOXINĂ BOTULINICĂ, pentru orice zonă din corp. Metoda este una simplă, fără complicaţii, fără riscuri. Se aplică pe zona de hiperhidroză betadină concentrată şi pudră de talc, după care aceste zone se vor colora în negru. Apoi se şterg zonele afectate şi se injectează intradermic toxină botulinică. Procedura se face sub anestezie locală cu cremă. Efectul tratamentului este între 4-12 luni, însă acesta este cumulativ, adică cu cât creşte numărul şedinţelor de injectare, creşte şi intervalul de durabilitate a efectului.
A doua procedură oferită de clinică noastră o reprezintă tratamentul cu laser, însă este o metodă uşor invazivă, mai dureroasă, cu o perioadă de recuperare mai lungă, pe care o recomandăm doar în caz de eşec al tratamentului cu toxină botulinică.

gethumb