Tratarea ridurilor

Portrait collage of young, healthy and beautiful woman

Ridurile reprezintă o cută sau un şanţ în piele, care se formează datorită acţiunii musculaturii situate imediat sub aceasta. Ridurile definesc chronoagingul, fiind determinate de alterarea straturilor pielii, respectiv a epidermei (stratul superficial) şi a dermului (stratul profund).
Odată cu vârsta numărul de celule epidermice scade cu 10% cu fiecare decadă ce trece, iar ritmul lor de înmulţire este din ce în ce mai scăzut, ceea ce conduce la diminuarea capacităţii de reparare a pielii. Dermul se subţiază şi scade producţia de colagen concomitent cu distrucţia fibrelor de elastină. Numărul glandelor sudoripare scade, ceea ce duce la accentuarea tendinţei pielii de a se usca. Procesul de reparare a pielii este de asemenea alterat.
Primele semne care apar sunt ridurile fine din jurul ochilor şi obrajilor care se accentuează atunci când zâmbim sau râdem. Aceste riduri se adâncesc progresiv şi apar altele noi. Cele mai multe riduri apar pe părţile corpului cele mai expuse la soare: faţă, gât, faţa dorsală a mâinilor.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Exista trei tipuri de riduri: dinamice, statice şi aşa numitele riduri-falduri.
Ridurile dinamice sunt determinate de contracţia muşchilor mimicii, aflaţi imediat sub piele. Localizarea cea mai frecventă a ridurilor dinamice este între sprâncene (riduri glabelare), pe frunte (riduri orizontale) şi la nivelul colţurilor externe ale ochilor (riduri “laba gaştei”). În aceste cazuri variantele terapeutice sunt următoarele:
-toxină botulinică (Vistabel) – este tratamentul de primă intenţie întrucât blochează sau diminuează activitatea muşchilor responsabili de apariţia ridurilor; folosirea toxinei botulinice în cantităţi mici sau sub formă de mezobottox, duce la o relaxare a muşchilor cu diminuarea spectaculoasă a ridurilor, dar fără a bloca complet activitatea muşchilor.
-adjuvant pot fi folosite: umplere cu acid hialuronic, umplere cu hidroxiapatită de calciu (Radiesse), radiofrecvenţă facială şi mezoterapie, cu menţiunea că ultimele se folosesc doar la ridurile superficiale.

Angry face of a young woman with facial wrinkles closeup
Ridurile statice sunt datorate pierderii elasticităţii pielii (chronoaging), datorită scăderii fibrelor de colagen şi elastină din piele. Ridurile statice sunt vizibile indiferent de contracţia muschiului, chiar şi când acesta nu se contractă. Organizarea acestor riduri, este una anarhică la nivelul feţei. Tratamentul eficient pentru aceste tipuri de riduri este cel care se bazează pe îndepărtarea pielii distruse sau cele care cresc grosimea pielii:
-laserul – ajută la diminuarea ridurilor fine de la nivelul feţei, a petelor maro, teleangiectaziilor ca şi la uşoara întărire a pielii. Principiul de acţiune constă în distrugerea epidermului şi acţiunea de stimulare a sintezei fibrelor de collagen şi elastină la nivelul dermului.
-radiofrecvenţa facială – este o metodă total neinvazivă care stimulează producţia fibrelor de colagen şi elastină şi ruperea fibrelor de colagen îmbătrânite
-fillere
-peelingurile chimice – îndepărtează pielea îmbătrânită şi stimulează formarea de colagen nou, îmbunătăţind elasticitatea pielii.
-tratamentele cu lumina intens pulsată (SPL) – îmbunătăţesc grosimea pielii şi stimulează sinteza de colagen nou.
-cremele cu vitamina A, vitamina C, DMA sau factor de creştere a colagenului

worried young woman checking her wrinkles around her eyes
Ridurile-falduri sunt datorate alunecării sub acţiunea gravitaţiei a sistemului musculo-aponevrotic facial (SMAS), ducând la formarea de riduri adânci (ridurile nazo-labiale). Pentru aceste riduri posibilităţile terapeutice sunt următoarele:
-liftingul nechirurgical cu fire – este o procedură care constă în introducerea în piele a unor fire de suspensie, care ancorează pielea, fire ce se vor resorbi, stimulând producţai de colagen
-liftingul chirurgical – constă în “întinderea” chirurgicală a pielii şi excizia pielii în surplus (pielea căzută). Rezultatele se menţin 5-10 ani.
-tratamente alternative, dar nu permanente: umplerea acestor riduri cu acid hialuronic, hidroxiapatită de calciu, collagen sau cu grăsime proprie.
Majoritatea persoanelor prezinta o combinaţie a celor trei tipuri de riduri. Indiferent de tipul de rid existent, există soluţii pentru toate.
Ridurile se împart în riduri fine şi profunde, fiecare având indicaţii terapeutice diferite.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Factorii care determină apariţia ridurilor sunt:
• expunerea la soare
• fumatul
• pielea albă, care se arde uşor la soare
• ereditatea (în unele familii ridurile sunt mai frecvente)
• scăderea nivelului de estrogeni după intrarea în menopauză
• forţa gravitaţională şi utilizarea excesivă a musculaturii mimicii
• dormitul pe o singură parte poate crea riduri asimetrice

Grad Clasificare Vârsta tipică Descriere Caracteristici tegumentare
I Uşor 28-35 Fără riduri • aspecte precoce ale fotoîmbătrânirii
-modificări pigmentare minime
-fără keratoze
-riduri minime
• necesită utilizarea minimă sau deloc a fardurilor
II Moderat 35-50 Riduri de expresie • aspecte precoce şi moderate ale fotoîmbătrânirii
-lentigine vizibile
-keratoze discrete
-ridurile periorbiculare vizibile când persoana zâmbeşte
• necesită utilizarea minimă a fardurilor
III Avansat 50-65 Riduri prezente în repaus • aspecte marcate ale fotoîmbătrânirii
-modificări pigmentare evidente
-keratoze vizibile
-riduri de expresie şi de repaus
• necesită utilizarea atentă a fardurilor
IV Sever 60-75 Riduri omniprezente • aspecte severe ale fotoîmbătrânirii
-tegument galben-cenuşiu
-posibile afecţiuni maligne în evoluţie sau tratate anterior
-riduri de expresie şi de repaus ce ocupa tot tenul
• nu se pot utiliza farduri fără riscul unui aspect neplăcut

Scara Glogau de evaluare a ridurilor

Tratamentul ridurilor

În ansamblu, procedurile de tratament a ridurilor se împart astfel:
1. Proceduri chirurgicale
• liftingul facial
2. Proceduri nechirurgicale
2.1. Invazive
• Toxina botulinică
• Fillere (acid hialuronic, hidroxiapatita de calciu, grăsime proprie, colagen)
• Lifting nechirurgical
• Mezoterapie
2.2. Neinvazive
• Radiofrecvenţă
• Fotoregenerare
• Peeling chimic şi mecanic
• Mezoterapie virtuală
• Topice locale

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Tratamente cu creme
Cremele cu vitamina A pot reduce ridurile fine, prin hidratarea pielii şi stimularea sintezei de colagen, însă trebuie administrate la prescriptia medicului întrucat expunerea concomitentă la soare poate duce la apariţia unor pigmentări. Din acest motiv, cremele care se găsesc pe piaţă au o concentraţie scăzută de ingredienţi, pentru a putea fi administrate fără prescripţie medicală, însă şi efectele sunt foarte limitate şi pe termen scurt. Recomandăm folosirea exclusivă a unor crème profesionale recomandate de medic.

Tratamentele injectabile
Constau fie în injecţii cu toxină botulinică, fie în injecţii cu diverse fillere, principalele tipuri de tratamente injectabile fiind redate în tabelul următor:

Denumire Substanţa conţinută Ariile unde acţionează Durata de acţiune
Toxină botulinică purificată Riduri dinamice de pe glabelă şi frunte, “laba gâştii” 4-6 luni
Zyderm Zyplast Colagen bovin Riduri faciale 2-3 luni
Cosmoderm Cosmoplast Colagen uman purificat Riduri faciale 2-3 luni
Radiesse Hidroxiapatită de calciu Riduri mai profunde, cicatrici postacneice până la 1,6 ani
Teosyal Acid hialuronic Riduri fine şi profunde 4-12 luni
Juveederm Acid hialuronic Riduri fine şi profunde 4-12 luni
Acid poli-L lactic Pierdere de volum la nivelul obrajilor, periocular (ochi înfundaţi) până la 2 ani
Juveederm Acid hialuronic Riduri fine şi profunde 4-12 luni
Grăsime proprie Adipocite Pierdere de volum, depresiuni, riduri adânci 3 luni-1 an
Artefill Microsfere PMMA 20%, colagn bovin purificat 80% Riduri la nivelul frunţii, ochilor, gurii, şanţuri nazolabiale permanent

Acidul hialuronic
Injectarea cu acid hialuronic este cea mai utilizaţă metodă de tratarea a ridurilor faciale, alături de toxina botulinică. Acidul hialuronic este sintetizat în mod natural în corpul nostru, însă după vârsta de 30 de ani, sintetizarea lui scade progresiv cu vârsta. Acidul hialuronic din fillere, este sintetizat artificial, cross-linkat, şi odată introdus, el absoarbe multă apă, ducând la umplerea ridurilor. Este uşor de administrat, maleabil şi controlabil, nu este toxic, iar reacţiile adverse sunt foarte puţine (edem, roşeaţă). Rezultatul administrării sale se datorează sintezei de colagen natural şi constituirii unei matrice dermice ce asigură un efect de durată după injectarea acestui produs. Injectarea se face sub anestezie locală.
Intervalul de timp la care se repeta injectarea depinde de textura tegumentară, stilul de viaţă, vârstă, expunerile la soare, sinteza de hialuronidază a organismului, consumul de antiinflamatoare şi antibiotice, fumat, şi desigur cantitatea de filler injectată. În medie, repetarea injectării se face la 9-12 luni, dacă a fost adminsitrat un produs de calitate, în mod corect şi în cantitate suficientă.

beauty woman
Hidroxiapatita de calciu (Radiesse ®)
Este un filler bio-compatibil şi complet biodegradabil care conţine 30% microsfere de hidroxiapatită de calciu (un component mineral natural care se găseşte în organism) şi 70% gel. Este indicat pentru tratarea ridurilor profunde, acţionând în două etape: într-o primă etapă, imediat după injectare matricea-gel oferă efect de volumizare instantaneu, iar în a doua etapă stimulează sinteza de colagen propriu de către organism, ducând la refacerea colagenului.
Este un filler sigur, mai dificil de introdus decât acidul hialuronic, dar a cărui efect poate persista şi 18 luni. Însă tehnica de injectare este una specială, injectarea sa la suprafaţa pielii poate cauza unele complicaţii, de la apariţia unei linii alb-violacee, până la necroză cutanată. Corect injectat este similar cu acidul hialuronic, fără efecte adverse notabile. De altfel şi acidul hialuronic injectat greşit poate determina necroză cutanată.
Toxina botulinică
Toxina botulinică de tip A folosită în estetică, acţionează prin blocarea acetilcolinei, care este un transmiţător sinaptic, ce practic transmite impulsul nervos de la fibra nervoasă la muşchii striaţi, muşchii netezi şi glande (glandele sudoripare). Prin blocarea acestei sinapse, nervul nu mai inervează fibra musculară, care rămâne relaxată ceea ce duce la estomparea până la dispariţia ridurilor. Esfectele durează între 4 şi 12 luni şi sunt cumulative în timp. Este utilizată pentru estomparea ridurilor frontale, glabelare şi din jurul ochilor.
Mezobottoxul: este o procedură cosmetică nou introdusă, care constă în injectarea toxinei botulinice în mezoderm, fiind indicată în tratarea ridurilor faciale fine, în special cele verticale din jurul gurii şi cele infraorbitare. Presupune stăpânirea perfectă a tehnicii de injectare a toxinei botulinice şi o vastă experienţă a chirurgului esteician, întrucât dozele sunt foarte mici şi ajustabile pentru fiecare pacient. Greşirea acestor doze duce la apariţia de ptoze sau paralizii temporare.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Cheerful female with fresh clear skin, white background
Metode de prevenire a apariţiei ridurilor şi de întreţinere a tenului
• pentru hidratarea tenului clinica noastră vă propune TRATAMENTE CU OXIGEN HIPERBARIC INDIVIDUALIZATE fiecărei persoane, precum şi MEZOTERAPIE NEINVAZIVĂ SAU INVAZIVĂ. Tratamentul cu oxigen hiperbaric se realizează cu ajutorul unor aparate ce produc oxigen purificat 90-98%, cu ajutorul căruia se introduc sub presiune în derm diferite produse de hidratare, antioxidanţi, acid hialuronic, etc; există două procedee terapeutice cu oxigen hiperbaric: unele aparate vin cu kituri gata preparate, care însă prezintă dezavantajul că indiferent de vârstă şi caracteristicile individuale ale tenului, se introduce acelaşi coctail terapeutic; al doilea procedeu presupune efectuarea unor coctailuri terapeutice individualizate, pentru fiecare persoană, putând astfel ca în funcţie de ceea ce dorim să obţinem să putem folosi anumite substanţe. Clinica noastră oferă tratamente cu oxigen hiperbaric 98% individualizate pentru fiecare pacientă în funcţie de vârstă, gradul de hidratare al pielii, tipul de riduri predominant, patologii asociate (rozacee, cuperoză, hiperpigmentări), folosind gama de produse din gama profesională “mesoestetic”, asigurând cele mai bune rezultate posibile.
A doua variantă de tratament propusă de clinica noastră pentru prevenţia ridurilor şi întreţinerea tenului este mezoterapia. Mezoterapia poate fi invazivă, atunci când se realizează prin injectare directă intradermică cu ace de mezoterapie, această metodă fiind extrem de eficientă însă dificil de acceptat de unele paciente; este recomandată în tenul uscat, îmbătrânit cu riduri faciale statice. Mezoterapia neinvazivă se realizează cu ajutorul unor aparate speciale ce introduc transdermal în piele aceleaşi substanţe; este recomandată îndeosebi persoanelor sub 50 de ani, cu scop profilactic.
Clinica noastră vă oferă ambele metode de mezoterapie, practic nu tehnica este esenţială ci recomandarea medicului, alegerea metodei şi mai ales a produselor.
Mezoterapia nu are efecte adverse, este bine tolerată şi cu rezultate spectaculoase dacă indicaţia este corectă. Se fac în medie 4-6 şedinţe la un interval de 9 luni, cu o frecvenţă de 1 şedinţă pe săptămână.
• peelingul mecanic sau chimic
• consumă minimum 2 litri de apă pe zi;
• evitaţi fumatul
• evitaţi expunerile la soare; dacă vă expuneţi la soare, atunci nu staţi la plajă decât între orele 7-9 şi 17-20 şi nu mai mult de 14 zile pe an. Expunerile la soare împreună cu fumatul şi lipsa unui consum adecvat de lichide, îmbătrânesc tenul cel mai mult. În plus expunerile prelungite la soare favorizează exponenţial apariţia melanomului malign (cancer de piele), care este cea mai agresivă formă de cancer
• evită expresivitatea facială excesivă: dacă foloseşti multe expresii faciale, fie că este vorba de încruntat, zâmbit, râs sau uimire, faţa va fi brăzdată de linii mai repede;
• foloseşte produse cu vitamina C, peptide şi retinoizi care vor creşte regenerarea celulară şi va stimula formarea de colagen; consumând multe fructe şi legume proaspete veţi aduce corpului dumnevoastră un aport crescut de vitamina C, contribuind la profilaxia ridurilor
• consumaţi cacao, pentru că are o concentraţie mare de epicatechină şi catechine; acestea sunt două flavonoide care protejează pielea de soare, o menţin hidratată, îmbunătăţesc circulaţia şi catifelează pielea;
• purtaţi ochelari de soare, astfel nu te vei mai încrunta şi vei evita apariţia ridurile de expresie;
• nu vă spălaţi prea mult pe faţă, deoarece veţi îndepărta sebumul facial, care menţine pielea hidratată.

oxi