Tratamentul verucilor

  • Ce sunt verucile?

Verucile (cunoscute sub numele de “negi”) sunt date de un virus care se ia prin contactul cu o persoană sau cu o suprafață infectată. Condiția să ne îmbolnăvim este să avem o mică fisură, crăpătură, soluție de continuitate la nivelul pielii. Din acest motiv ele apar mai frecvent la nivelul mâinilor și al picioarelor (palme, periunghial, tălpi).

  • Care este evoluția naturală a verucilor?

Verucile pot dispărea de la sine (fără nici un tratament), pot rămâne nemodificate timp îndelungat sau se pot înmulți.

  • Care este tratamentul?

Datorita faptului ca ele pot involua spontan, se preferă efectuarea unui tratament cât mai puțin agresiv, cu soluții locale care distrug chimic veruca (o ard) sau cu lasere ce nu distrug suprafața pielii. Tratamentele invazive care lasă rană (de exemplu electrocauterizarea) nu sunt recomandate.

  • De ce să alegem laserul Nd:YAG Cutera?

-este un tratament neinvaziv (nu se formează rană, laserul pătrunde prin piele cum intră soarele prin fereastră) și acționează în profnzime fără să taie sau înțepe pielea, spre deosebire de soluțiile aplicate local sau electrocauterizare.

-sunt necesare doar 1-2 ședințe de tratament (uneori mai multe în cazul verucilor vechi sau a celor situate periunghial). În cazul soluțiilor locale tratamentul trebuie făcut zilnic 6-8 săptămâni.

-după efectuarea ședinței de tratament, se poate relua imediat orice fel de activitate.

  • Cum acționează laserul Nd:YAG Cutera?

Veruca reprezintă o aglomerare de celule infectate cu virusul HPV (tip 1 și 2), celule care se hrănesc prin difuziune de la un vas situat în derm. Laserul țintește acest vas și îl coagulează, închizându-l. În felul acesta, veruca nemaiavând sursa de hrană, involuează și dispare.

  • Cum se desfășoară tratamentul? 

Tratamentul laser nu este dureros. Se dezinfectează locul, se aplică un strat de gel și apoi se eliberează impulsul laser, care atunci când întâlnește ținta (hemoglobina din vas) se transformă în energie termică iar vasul este sclerozat. Există o senzație de arsură/înțepătură de foarte scurtă durată (sub o secundă). După tratament, nu există nicio restricție (se poate efectua orice fel de activitate).

  • Care sunt candidații ideali?

-orice persoană care dorește un tratament de scurtă durată

-persoanele care nu pot urma (din diferite motive) un tratament zilnic 1-1,5 luni.

-persoanele la care tratamentele locale au fost ineficiente.

-persoanele cu veruci periunghiale multiple, foarte dificil de tratat cu tratamentul clasic.

 

veruci1  veruci2