Tratamentul venectaziilor si teleangiectaziilor

Afecțiunile vasculare se împart în două categorii:

  1. Afecțiuni vasculare congenitale: hemangioame, malformații venoase
  2. Afecțiuni vasculare dobândite: spider veins (venectazii), telangiectazii, cuperoza, rozaceea, cherry angioma,

Leziunile congenitale vasculare apar cu predispoziție pe față și gât. Leziunile dobândite pot să apară la orice vârstă.

TOATE leziunile vasculare au ca tratament de elecție laserul și lumina intens pulsată.

 

Venectaziile: apar ca niște vinișoare subțiri, vizibile la nivelul pielii, pe față, corp sau membrelor inferioare. Apar fie ca niște vinișoare individuale (venectazii propriu-zise) fie cu o dispoziție radiară, în pânză de paianjen (spider vein). Cauzele apariției lor sunt:

-deficiență a elasticității pereților vascului, moștenită genetic, ceea ce face ca vasul să rămână destins și să apară vizibil pe piele.

-secundar unor tratamentelor hormonale (anticoncepționale)

-secundar varicelor, datorită creșterii presiunii venoase la nivelul membrului inferior respectiv.

-după sarcină, ortostatism prelungit, anumite poziții ale corpului, sedentarism.

Tratamentul laser se face cu laserul vascular Nd-Yag, care prezintă următoarele avantaje:

-nu lasă urme vizibile pe piele (purpura)

-penetrează în profunzime (venectazii de 2-3 mm diametru), dar poate acționa la fel de eficient și la suprafața pielii (telangiectazii)

-tratează și persoane cu pielea închisă la culoare (pielea bronzata sau chiar și afro-americani)

ndyag

Cum acționează laserul Nd:Yag în tratarea vinișoarelor vizibile?

Laserul eliberează o lumină cu lungimea de undă 1064nm care țintește hemoglobina (constituentul sângelui care îi conferă acestuia culoarea roșie). În momentul când raza laser întâlnește tinta, se transformă în energie termică (căldură) și sclerozează vasul. Uneori vasul poate dispare imediat (telangiectazii faciale), alteori rămâne vizibil timp de câteva săptămâni, timp necesar organismului să îndepărteze sângele coagulat.

Câte ședințe sunt necesare?

Pentru tratamentul aceleași zone, raportat la aspectul vasului, sunt necesare 1-2 ședințe, spațiate la câteva săptămâni interval.

Pregătire prelaser:

Nu este necesară o pregătire specială înainte de tratament. Este totuși bine să nu fiți dată cu cremă și să fiți proaspăt epilată la nivelul zonei ce urmează a fi tratată, însă nu în aceeași zi cu tratamentul LASER, să nu fiți bronzată ca să poată vizualiza mai bine vasele sau imperfecțiunile pielii.

Dacă există senzația de picioare grele la sfârșitul zilei sau alte simptome sugestive pentru o insuficiență venoasă profundă a membrelor inferioare, atunci este necesară o echografie doppler de vene superficiale și profunde ale membrelor inferioare pentru a stabili cea mai bună conduită terapeutică (se poate face tratament laser dar în asociere cu alte tratamente – laser endovenos pentru varicele mari).

Procedura laser:

Laserul vascular folosește un puls de lumină cu diametrul de 3 sau 5 mm cu care se sclerozează toate vasele din aproape în aproape. În timpul tratamentului există o senzație de minim disconfort, ca o înțepătură, care este prezentă doar când se eliberează impulsul laser. Disconfortul este atenuat semnificativ de răcirea prealabilă cu piesa de mână a laserului, care are o suprafață cu temperatura de 4 grade în mod constant. Răcirea eficientă reduce disconfortul însă în plus protejează pielea de riscul de arsură.

Procedura poate dura de la câteva minute la 1-2 ore, în funcție de numărul de vase ce urmează a fi tratate. De obicei ședințele durează 30-60 de minute.

Îngrijiri postlaser:

După terminarea tratamentului, pielea este roșie mai ales din cauza racirii, iar traiectul vasului poate fi mai accentuat, posibil de culoare albastră, efecte care dispar treptat în zilele și săptămânile următoare, raportat la mărimea vasului. Pot apărea și vânătăi dacă vasele au fost de diametru mare, care se tratează ulterior.

Aproximativ o lună posttratament trebuie evitată expunerea la soare (pentru a nu apărea pete), de aceea anotimpul rece este ideal pentru tratament. Tratamentele se pot face și vara, însă cu protecție solară eficientă. De asemenea, o săptămână trebuie evitat și masajul anticelulitic intens, precum și căldura locală (baile fierbinți). Nu sunt necesare pansamente. Nu există riscul de sângerare. Nu există senzația de disconfort sau durere imediat după aplicarea pulsului laser. Nu se interzice mișcarea. Nu se modifică programul zilnic obișnuit. Nu necesită imobilizare.

Pentru ca echimozele (vânătăile) să se resoarbă mai repede, se recomandă aplicare suplimentară de gheață imediat după tratament.

 

Teleangiectaziile: sunt vase de sânge dilatate, dispuse în orice zonă a corpului, situate aproape de suprafața pielii sau a mucoaselor. Sunt foarte subțiri și apar preponderent în jurul bărbiei, nasului și pe obraji. Pot fi formate din capilare, venule sau arteriole. Cauzele apariției lor sunt multiple și în mod similar cu venectaziile pot fi:

-congenitale: teleangiectazia congenitală hemoragică, sindromul Sturge-Weber, sindromul Klippel,

-dobândite: expunerea la radiații, hipertensiunea venoasă, chimioterapia, tratamente topice cu corticosteroizi, dar și expunerea prelungitp la soare/solar, epilarea cu ceară fierbinte,  tratamente de remodelare corporalp agresive (vacuum), sau băile fiebinți.

Tratamentul este similar cu cel al venectaziilor.

Mai rar apar echimoze, iar dacă apar, acestea se resorb doar în câteva zile, doar la cele de dimensiuni mai mari.

knee-preop  Înainte de Nd-Yag Cutera Xeo.knee-postop  După 1 ședință Nd-Yag Cutera Xeo.

 

vascular-inainte    Înainte de Nd-Yag Cutera Xeo.vascular-dupa

După 1 ședință Nd-Yag Cutera Xeo.