Tratamentul vaselor sparte (“spider vein”)

myths-about-spider-veins

Vasele sparte, denumite şi “vene de păianjen” sau “spider vein”, reprezintă dilataţii ale vaselor dermului, vizibile la suprafaţa pielii, de diferite dimensiuni şi densitate, localizate cu predilecţie la nivelul gambelor.
Care sunt cauzele apariţiei vaselor sparte şi a teleangiectaziilor?
Teleangiectaziile pot fi cauzate de o serie de factori cum ar fi:
-rude de gradul I cu varice sau teleangiectazii
-boală varicoasa existentă
-vârsta: apariţia vaselor sparte poate avea loc la orice vârstă dar mai ales între 18 şi 35 ani.
-sexul: femeile sunt afectate de patru ori mai frecvent decât bărbaţii
-sarcina: cel mai important factor îl reprezintă hormonii care slăbesc pereţii vaselor de sânge. Are de asemenea loc o creştere semnificativă a volumului sângelui în timpul sarcinii, cauzând disfuncţionalitatea valvelor. Mai mult, în timpul sarcinii, uterul mărit poate presa venele, cauzând o presiune mai mare şi dilatându-le. Varicele care se formează în timpul sarcinii se pot însă ameliora sau pot dispărea la câteva luni de la naştere.
-utilizarea anticoncepţionalelor pe perioade lungi de timp, care datorită hormonilor din constituţia lor, pot slăbi pereţii vaselor ducând la apariţia vaselor sparte.
-persoanele care stau mult jos sau în picioare în activităţile zilnice prezintă un risc crescut de a avea varice. De aceea greutatea sângelui care presează continuu valvele închise duce la dilatarea lor.
Teleangiectaziile pe picioare sunt deseori în strânsă legătură cu prezenţa hipertensiunii venoase. Anormalităţile prezente la venele de mărime mijlocie de pe picior (vene reticulare) pot duce de asemenea la teleangiectazii.

Tratament
Clinica noastră vă oferă gama completă de tratarea a vaselor sparte, şi anume:
• Scleroterapie
• Tratamente cu lumină intens pulsată, cu lungimi de undă variabilă
• Laser terapie
Scleroterapia
Se efectuează cu substanţe sclerozante prin injectare directă. Pot fi necesare până la 6 şedinţe pe aceeaşi zonă. Indicaţiile sunt reprezentate de vase şi capilare sparte, teleangiectazii şi varice hidrostatice gradul I iar contraindicaţiile sunt date de alergie la substanţa de injectare sau la substanţe înrudite, precum şi varicele hidrostatice gradele III şi IV, a căror rezolvare este doar chirurgicală. După tratament, pacientul nu necesită spitalizare, el îşi poate relua activitatea obişnuită. Se recomandă mersul pe jos. Se vor purta nişte ciorapi de susţinere pentru a comprima vesele tratate. Dintre efectele adverse enumerăm: mâncărimi locale, edem, vânătăi (care pot persista sub forma unor pete de culoare până la 2 ani), mici zone de necroză cutanată, care se vor reface în 7-14 zile.

lateral view of leg showing spider veins SOURCE: 1)Hallet Jr, John W. (2004). Comprehensive Vascular and Endovascular Surgery. Section 10: Venous Disease, Ch 40, p.593, Fig. 40.2-3.
Tratamentul cu lumină intens pulsată EXILITE
Tratamentul EXILITE, propus de clinica noastră, reprezintă cel mai nou şi mai eficient tratament cu lumină intens pulsată, folosind cel mai performant aparat medical cu lumină intens pulsată, care prezintă avantajul folosirii unor lungimi de undă variabile a undei luminoase, în funcţie de afecţiunea ce se doreşte a fi tratată. Funcţionează pe principiul fototermolizei selective, care este proprietatea melaninei (din leziunea pigmentară) sau a hemoglobinei (din vasul dilatat) de a absorbi energia luminoasă pe care o converteşte caldură la nivelul pielii, fără a ţinti structurile tegumentare înconjurătoare, dând un imbold puternic activităţii din interiorul celulelor. Pentru obţinerea rezultatului dorit pot fi necesare mai multe sedinţe în funcţie de modificările existente sau de reactivitatea pielii, sedinţele fiind spaţiate la un interval de 3 săptămâni. Rezultatele şi numărul şedinţelor de care este nevoie depinde de la individ la individ şi de zona care este tratată.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Tratamentul Laser SCINTON Nd-YAG
Telangiectaziile sunt distruse în proporţie de 80-90 % din cazuri cu ajutorul terapiei laser. Laserul este utilizat de peste 20 de ani cu succes pentru tratamentul leziunilor vasculare. Sistemul laser emite pulsuri de energie luminoasă care vor fi absorbite în primul rând de hemoglobina din sânge, limitând astfel distrugerea termică a ţesutului iînconjurător. În alegerea tipului de laser cel mai important este alegerea lungimei d eundă corespunzătoare leziunii de tratat.
Avantajele procedurii:
• este minim invazivă şi nu necesită spitalizare,
• tratamentul se efectuează cu anestezie locală,
• procedura este rapidă, cu disconfort minim,
• absenţa cicatricilor şi a durerii postoperatorii,
• efecte secundare minime sau inexistente,
• reluare rapidă a activităţii curente,
• excelente rezultate estetice.
După tratamentul cu laser, vasele de sânge din zona tratată se vor înroşi şi se vor inflama uşor, aceste fenomene urmând să dispară complet după 2–3 zile. În cazul în care zona tratată este extinsă şi vasele de sânge sunt de calibru mare, roşeaţa şi inflamaţia pielii vor dispărea treptat în 2–3 săptămâni.
După tratament, se recomandă utilizarea unor ciorapi de compresie şi aplicarea unor creme de protecţie solară. Pentru rezultate complete pot fi necesare 1-3 şedinţe, la un interval de 4-6 săptămâni, la indicaţia medicului.
Terapia laser poate fi aplicată oricărei persoane sănătoase.
Contraindicaţii:
• modificări de coagulare a sângelui,
• tratamente anticoagulante
• persoane cu istoric de tromboembolism
• sindrom antifosfolipidic
• persoane cu sensibilitate crescută la razele solare
Cu două săptămâni înaintea laserterapiei se vor opri tratamentele cu aspirină şi fier şi de asemeni se va evita expunerea la soare.

beautiful-lots-of-legs