Tratamentul rozaceei si cuperozei

Rozaceea este o afecțiune ‘’vasculară’’ care apare după vârsta de 30 de ani, preponderent la femei. Statisticile arată că peste 40% dintre femeile din România suferă de această afecțiune.

Cauzele rozaceei sunt multiple, fiecare pacient având una sau mai multe cauze:

 • predispoziția genetică a pacientului;
 • expunerea la radiații ultraviolete (soare, solar), mai ales la pacienții cu fototip deschis;
 • reglare anormală a fluxului de sânge la nivelul feței;
 • secreție crescută de sebum;
 • modificări ale barierei tegumentare care permit pierderea crescută de apă;
 • parazitul Demodex folliculorum; acest parazit se găsește în mod normal în tegumentul de la nivelul feței, însă la paciențele cu rozacee acesta este în număr crescut;
 • infecția gastrică cu Helicobacter pylori;
 • anumite medicamente: amiodarona, vitaminele B6 și B12, corticosteroizi topici;

Clinic se manifestă prin:

 • înroșirea tranzitorie sau permanentă (eritem facial persistent) a feței
 • roșeata permanentă a fetei;
 • telangiectazii care apar inițial la nivelul nasului iar apoi se extind pe obraji;
 • papule eritematoase (leziuni proeminente mici și rosii) și pustule (leziuni cu conținut gălbui, purulent);
 • rinofima, care este îngroșarea pielii la nivelul nasului, mai ales la barbați;
 • senzație de corp străin în ochi, lăcrimare, sensibilitate la lumină.

Roșeața feței este accentuată de expunerea la temperaturi extreme, de consumul de alimente condimentate, băuturi fierbinți, stres emoțional și alcool. Se pare că persoanele predispuse la rozacee au un nivel crescut de proteine antiinflamatorii (cateliciline) dar și al enzimei care clivează aceste proteine (serin proteaza) rezultând peptide proinflamatorii care sunt responsabile pentru toate fenomenele prezente în rozacee.

Clasificare:

Rozaceea se clasifică în 4 stadii:

Stadiul 1:  fața se înroșește din când în când (flush), cu senzația de arsură, uneori cu roseață conjunctivală și lacrimație.

Stadiul II: roșeața devine permanentă cu telangiectazii. Acest stadiu se mai numește și cuperoză.

Stadiul III: pe lângă roșeața permanentă apar papule și pustule fără comedoane; porii faciali sunt dilatați și apare o descuamare difuză a pielii.

Stadiul IV: apar noduli inflamatori mari, în special pe obraji sau nas, tegumentele devin seboreice și îngroșate, ducând la modificări de relief la nivelul nasului, bărbiei sau urechilor, care devin mari și eritematoase. Apar semnele afectării oculare, care sunt ireversibile.

Forme clinice:

Tipul eritematoteleangiectazic: semnul predominant este eritemul facial central, fără afectare periorbitală. Zonele eritematoase ale feței au un aspect rugos, cu tendință de cicatrizare dermică datorită dermatitei cronice.

Rozaceea papulopustulară; este forma clasică a rozaceei, manifestată prin roșeață facială centrală cu papule eritematoase și teleangiectazii (greu de observat).

Rozaceaa fimatoasă: pielea este indurată și cu noduli mici.

Rozaceea  oculară: se manifestă prin blefarită, conjunctivită, senzația de corp străin în ochi, manifestări care pot precede cu ani de zile apariția semnelor de rozacee.

Cum se tratează?

Rozaceea poate fi dificil de tratat, în special flushingul (episoadele de înroșire ale feței). Tratamentele topice dar și sistemice au un efect minim pe telangiectaziile deja formate, dar aceste vase fine de la nivelul feței pot fi îndepărtate cu ajutorul laserelor vasculare și/sau luminii intens pulsate.

Tratamentele topice constau în aplicarea de creme cu metronidazol, acid azelaic sau benzoil peroxid (minim 2 luni).

Ca și tratament temporar (eficace maxim 12 ore) este tartratul de brimonidină care realizează o vasoconstricție importatantă a vaselor dilatate.

Unele aspecte ale rozaceei se tratează cu laserul. Este necesar ca eventuala medicație fotosensibilizantă folosită în tratamentul topic sau sistemic pentru rozacee, să fie întrerupt pe perioada tratamentului laser.

Tratamentul rinofimei se poate face cu ajutorul laserului CO2 sau prin electrocauterizare. Foarte eficiente în tratarea flushing-ului și a roșeței difuze din rozacee sunt laserul vascular Genesis (Nd:Yag), uneori în combinație cu lumina inteligenta Limelight. Sunt studii care arată o ameliorare a flushing-ului cu 88%, a telangiectaziilor cu 82% după primul tratament și cu 91% după 2 tratamente, iar efectul durează cel puțin 2 ani. Toate aceste rezultate depinde de stadiul și particularitățile rozaceei.

Cum acționează laserul Genesis și lumina inteligentă Limelight?

În cazul rozaceei, atât laserul Genesis cât și lumina intens pulsată Limelight au ca țintă hemoglobina (pigmentul care dă culoarea roșie a sângelui) din plexurile vasculare, combinarea celor două proceduri oferind rezultate mai bune și mai rapide decât fiecare procedură separat).

Cele 2 proceduri se pot asocia în aceeași ședință (primul Genesis, apoi Limelight).

Telangiectaziile se tratează în prima ședință cu laserul vascular NdYag.

screen-shot-2016-03-07-at-1-56-35-pm-884x366

Cum decurge o ședință de tratament?

Mai întâi se curăță bine fața de impurități, apoi se pun ochelarii protectori.
Se începe cu laserul Genesis, prin mișcări de glisare de-a lungul zonei de tratat (laserul nefiind în contact cu pielea, ci ținut la o distanță de aproximativ 1-2 cm de suprafața pielii. Scopul este încălzirea pielii. Ideal este să eliberăm 12-16.000 de pulsuri pentru toată fața, însă tratamentul se individualizează funcție de pacient și stadiile bolii.

O ședință durează în jur de 20-30 de minute, procedura nu este dureroasă (se percepe o senzație de căldură locală) și nu se face anestezie, deoarece este nevoie de feddbackul pacientului.

În aceeași ședință, uneori după Genesis, pentru obținerea unui rezultat cât mai bun și rapid, se face Limelight. Procedura nu necesită anestezie, nu este dureroasă și implică contactul piesei cu pielea prin intermediul gelului de echografie. Durează aproximativ 10 de minute pentru toată fața.

Cum arată fața și cum trebuie să procedăm posttratament?

Fața este roșie, roseață care dispare în 1-2 ore. O lună după fiecare ședință trebuie să evităm expunerea la soare și să folosim creme fotoprotectoare 50+. Procedura nu necesită timp de refacere, fiind posibilă continuarea activității zilnice.

Câte ședințe sunt necesare și când se observă efectul?

Sunt necesare între 6 ședințe (de Genesis uneori și de Limelight), spațiate la 2-3 săptămâni distanță, iar efectul începe să se vadă după a doua ședință. Este necesar tratament de întreținere care este stabilit de medic.

vascular-inainte 
vascular-dupa  Tratamentul cuperozei, imagini înainte și la 2 luni după 1 tratament cu Laserul Cutera Xeo.