Tratamentul petelor de culoare si hiperpigmentarilor

Orice leziune pigmentară, înainte de a fi tratată trebuie evaluată înainte cu atenție. Abia după ce se stabilește că este o leziune benignă poate fi tratată cu laserul.

 • Cum acționează laserul pe petele de culoare?

Culoarea pielii este dată de melanină, un pigmentat aflat în grosimea pielii. Petele de culoare apar ca urmare a unor dezechilibre în producerea melaninei. Laserul acționează direct asupra melaninei, care este distrusă de către energia termică generată de impulsul laser sau IPL, gradul de distrucție fiind în concordanță cu cantitatea de melanină, densitatea și adâncimea la care se găsește (epiderm, derm sau ambele).

 • Ce afecțiuni de culoare se pot trata cu laserul?

Se pot trata lentiginele solare, efelidele (pistruii) de la nivelul feței, decolteului sau spatelui, petele cafe-au-lait.

Lentigo: reprezintă apariția unei pete de culoare închisă la suprafața pielii, înconjurată de tegument normal colorat și bine delimitată. Se datorează hiperplaziei celulelor melanocitare adică creșterea numărului de celule melanocitare. Lentiginele solare sunt pete maronii situate pe zonele expuse la soare (față, antebrațe, mâini, spate), cu diametrul variind între 1-3 mm, cu tendința la confluare. Mai sunt cunoascute drept “pete de bătrânețe”, dar ele pot apare și la persoanele tinere, după expunere intensă la soare. Se pot estompa după întreruperea expunerii la soare, dar pot și persista indefinit.

Pistruile sau efelidele: reprezintă pete mici de culoare închisă, care apar pe față și se intensifică la soare. Spre deosebire de lentigo, pistruii au un număr normal de melanocite, doar că conțin mai mult pigment melanic. Pistruii sunt moșteniți cel mai adesea genetic (autosomal dominant).

Poikiloderma:  este o afecțiune a pielii caracterizată prin zone de hipopigmentare, hiperpigmentare, teleangiectazii și atrofie. Cel mai frecvent se observă pe piept sau gât. Fiind caracterizată prin aspectul de culoare roșie al pielii. Cauzele apariției acestei afecțiuni pot fi:

 • Congenitale:

-Sindromul Rothmund-Thompson

-diskeratoza congenitală

– Sindromul Costa da Mendes

 • Alte cauze ereditare

-Sindromul Degos-Touraine

-dermatoza difuză maculară atrofică

– Poikiloderma ereditară sclerozantă de Weary

-Sindromul Kindler

-Sindromul-Kindler Weary

-xeroderma pigmentosum

 • dobândite:

Leziuni la frig, căldură, radiații ionizante, expunerea la substanțe chimice sensibilizante

-lichenul plan

-dermatomiozita

-lupusul eritematos sistemic

-scleroza sistemică

-limfoamele cutanate cu celule T

Tipuri clinice:

 • Poikiloderma vasculară atrofică
 • Poikiloderma de Civatte: este o afecțiune a pielii benignă, care afectează în principal pielea de pe părțile laterale ale gâtului (zona umbrită de sub bărbie). Ea afectează în principal femeile. Apare mai ales la persoanele care s-au expus în exces la soare, la xcele cu tratamente hormonale sau ca o reacție de fotosensibilizare la diferiți factori exogeni (cosmetice).
 • Poikiloderma ereditară sclerozantă

pete1

Înainte și după 2 tratamente (la 4 săptămâni)

 • Cum se tratează afecțiunile de culoare ale pielii?

Aceste afecțiuni se tratează cu LimeLight sau Pearl, în funcție de profunzimea și tipul petelor de culoare.

 • Pregătire prelaser:

Cu 6 săptămâni înainte de tratament nu trebuie să vă expuneți la soare sau la radiații ultraviolete.

 • Câte ședințe sunt necesare?

În medie sunt necesare 4-6 ședințe spațiate la intervale de 2-4 săptămâni, în funcție de tipul leziunii. Efectul începe să se vadă după ce cade crusta fină maronie formată (10-12 zile).

 • Cum decurge tratamentul cu Limelight?

Pentru început se realizează testarea pielii, cu citirea rezultatului la 20 de minute și la 3 zile. Dacă zona testată se închide la culoare și se acoperă de o crustă fină maronie, atunci energia este cea dorită. Dacă zona se înroșește excesiv și se închide mult la culoare, energia trebuie scăzută.

Sunt necesari ochelari de protecție atât pentru medic cât și pentru pacient.
Pentru tratamentul lentiginelor solare se dezinfectează zona de tratat, apoi se aplică lumina intens pulsată.

Tratamentul nu este dureros, nefiind nevoie de anestezie. Doar la pearl
avem nevoie de anestezie prin crema locala si nu la genesis.

 • Îngrijiri postlaser:

O lună dua fiecare ședință de tratament trebuie evitată expunerea la soare și trebuie folosită cremă de protecție solară.

pete2

Înainte și după 3 tratamente (la 6 săptămâni)