Tratamentul hemangioamelor

  • Hemangioamele reprezintă tumori vasculare de natură benignă. 30% din totalitatea hemangioamelor sunt vizibile încă de la naștere, iar restul de 70% apar în primele zile sau săptămâni postpartum. Hemangioamele apar la aproximativ 10-12% dintre nou-născuți, fiind mai frecvente în sarcinile gemelare și la prematuri. Se găsesc localizate atât pe tegumente, cât și la nivelul organelor interne, însă majoritatea nu au nici o importanță patologică. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul capului, trunchiului, extremităților, ficatului, splinei și sistemului nervos central. În general cresc până la vârsta de 8-10 ani, după care stagnează în evoluție, uneori involuând până la dispariția completă.
  • Hemangioamele se formează prin proliferarea celulelor endoteliale, care se organizează sub forma unor vase de sânge ce se umplu apoi cu sânge. Pot îmbrăca diferite aspecte clinice atât ca mărime cât și ca formă sau profunzime.
  • În funcție de localizare și în lipsa unui tratament pot apare complicații, cele mai frecvente complicații fiind  reprezentate de:

– hemoragii, mai ales dacă hemangiomul este traumatizat;

– disfagie în localizările digestive

– dispnee în localizările respiratorii

– suprainfectare

– modificări tegumentare

– tulburări vizuale (strabism, ambliopie);

– ulcerații (in 5- 10% din cazuri);

– tulburări psihoemoționale în cazul în care hemangiomul este mare și vizibil.

  • Tratamentul de elecție al hemangioamelor este același cu cel din afecțiunile vasculare, adică Nd-Yag sau LimeLight. În unele cazuri se poate recurge și la tratarea chirurgicală. Laserul NdYag Cutera permite abordarea cu succes și a hemangioamelor cavernoase, ca și a venectaziilor profunde, datorită caracteristicilor sale tehnice deosebite.
  • Se recomandă screeningul ecografic pentru pacienții cu hemangioame, inclusiv transfontanelar dacă este posibil, pentru decelarea în timp util și a altor locații.