Tratamentul ginecomastiei

gynecomastia-new

Ginecomastia reprezintă mărirea glandelor mamare la bărbați și afectează între 40 și 60% dintre bărbați la unul sau ambii sâni. Ginecomastia apare de obicei la pubertate determinând adesea complexe psihice. Dacă femeile își doresc mari, rotunzi, ridicați și bine conturați, bărbații își doresc ca regiunea pectorală să fie bine conturată de mușchi. Apariția ginecomastiei umbreşte contururile musculare pectorale. Ginecomastia se reface la 10% din pacienți după excizia glandei și la 30 % dupa lipoaspirație, în aceste cazuri fiind necesar repetarea tratamentului.
Ginecomastia are numeroase cauze, în funcție de care se stabilește și tratamentul:
• Determinism ereditar: reprezintă cea mai frecventă cauză de apariție a ginecomastiei. În aceste cazuri ginecomastia apare la pubertate, poate fi uni sau bilaterală și crește în dimensiuni până la adolescență. Tratamentul este chirurgical și constă în ablația glandei mamare și a grăsimii regiunii mamare. Intervenția chirurgicală poate fi realizată la orice vârstă peste 18 ani, candidații ideali fiind cei care au o elasticitate bună a pielii.
• Cauze non-ereditare:
• pubertatea
• obezitatea: acești pacienți vor trebui să slăbească, după care grăsimea locală poate fi eliminată prin liposucție sau chirurgical
• sindromul Klinefert
• sindromul Gilbert
• probleme hormonale testiculare
• utilizarea de medicamente ce conțin estrogeni
• utilizarea steroizilor anabolizanți; în aceste cazuri se impune oprirea imediată a administrării de hormoni anabolizanți
• utilizarea de aditivi ce conțin testosteron
• dereglări ale funcției ficatului
În toate aceste cazuri, cauza apariției ginecomastiei o reprezintă o tulburare endocrină, deci tratamentul va fi unul medicamentos hormonal, prescris de medicul endocrinolog.
Toate cazurile de ginecomastie unilaterală trebuie atent investigate, deoarece de multe ori este vorba de o tumoră a glandei mamare.
Dacă ginecomastia este determinată de obezitate, aspectul se poate ameliora prin scăderea în greutate asociată cu liposucția locală.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Forme clinice de ginecomastie:
Pseudoginecomastia: reprezintă acumularea de țesut adipos (gras) în regiunea mamară; tratamentul constă în lipoaspirație, metoda numindu-se tumescență; inciziile sunt de câțiva milimetri.
Ginecomastia adevărată: reprezintă creșterea în volum a țesutului glandei mamare; tratamentul este chirurgical și constă în excizia chirurgicală a glandei mamare, printr-o incizie dusă circular în jumătatea inferioară a areolei mamare.
Ginecomastia adevărată combinată cu pseudoginecomastie: reprezintă mărirea de volum a glandei mamare asociată cu acumularea de țesut adipos. Tratamentul constă fie în lipoaspirație combinată cu excizia chirurgicală a glandei, fie în excizia chirurgicală atât a glandei cât și a țesutului adipos.
Ginecomastia severă: reprezintă o ginecomastie voluminoasă, asemănătoare cu sânul unei femei. Această formă de ginecomastie are un aspect particular, și anume faptul că prezintă și un exces de piele. Tratamentul este asemănător cu reducția mamară la femei, pe lângă țesutul grăsos și glandular, îndepărtându-se și pielea în exces.

gynecomastia-types
Pregătirea preoperatorie:
Preoperator vor fi efectuate analizele uzuale, prescrise de medic. Ecografia mamară este obligatorie, pentru a înlătura suspiciunea unui cancer mamar. Suplimentar poate fi necesar efectuarea unui computer tomograf. Consultul preoperator implică în mod obligator și evaluarea axilelor, precum și consultul preanestezic. Fiind o intervenție chirurgicală cu anestezie generală se va efectua EKG și radioscopie pulmonară.
Cu 7-10 zile înaintea intervenției chirurgicale se va opri administrarea de anticoagulante. Cu două săptămâni înaintea intervenției chirurgicale se va opri fumatul.
Intervenția chirurgicală:
Intervenția chirurgicală se face cu anestezie generală, necesită de regulă spitalizare de 1-2 zile și durează în medie 1- 2 ore. În cazul ginecomastiilor mici poate fi realizată și cu anestezie locală combinată cu sedare venoasă.
Inciziile sunt diferite în funcție de gradul de ginecomastie:
• periareolară (în jurul areolei, în jumătatea inferioară) – pentru ginecomastii ușoare spre moderate;
• incizie verticală și periareolară – pentru ginecomastiile moderate
• incizie în ‘’T’’ inversat (verticală și orizontală) – pentru ginecomastia foarte severă.
Operația constă în excizia glandei mamare și la nevoie a țesutului grăsos din partea superioară, inferioară și din părțile laterale ale glandei. În cazul ginecomastiilor severe se va exciza și pielea în surplus. Dacă este nevoie de lipoaspirație, canulele se introduc prin incizii seprate.
Dacă areola este mai mare decât ar fi normal, se va corecta areola, fie prin simpla subțiere a areolei, ceea ce va determina retracția acesteia, fie prin excizia marginilor ei.
În unele cazuri poate fi necesar montarea unor tuburi de dren care se vor suprima după câteva zile.

07_excision-combo-01-02
Recuperarea postoperatorie:
Postoperatror pacientul va resimți un disconfort manifestat prin durere locală de mică intensitate, edem și echimoze locale. În primele zile postoperator datorită edemului nu veți vedea mari schimbări. Pe măsură însp ce edemul se reduce, apar și modificările; edemul se va reduce la 10-14 zile după operație.
Timp de minim 2 săptămâni după operație, veți purta o vestă elastică, cu scopul de a reduce edemul; ulterior încă 2-3 săptămâni veți purta vesta doar noaptea.
Se vor administra antibiotice, antiinflamatoare și calmante câteva zile după operație.
Mobilizarea se face imediat după operație, la indicația medicului anestezist. Reluarea exercițiilor fizice se poate face după aproximativ 3 săptămâni. Începând cu a 3 a zi postoperator puteți face duș. Firele sunt îndepărtate la 10-14 zile după operație. Cicatricile nu trebuie expuse la soare timp de 1 an după operație (risc de hiperpigmentare). Pentru o cicatrizare mai bună și mai estetică vă recomandăm folosirea unor plasturi cu silicon sau a cremelor cu vitamina E și A (vor înmuia cicatricea).
În primele 2-3 luni după operație puteti avea o senzație de amorțeală, care va dispărea în timp.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Complicațiile postoperatorii posibile:
• hematomul: reprezintă o acumulare de sânge în cavitatea restantă în urma exciziei glendei mamare sau a țesutului adipos. Tratamentul constă în evacuarea hematomului. Rar necesită reintervenție pentru efectuarea hemostazei.
• seromul: reprezintă o acumulare de plasmă în cavitatea restantă în urma exciziei glandei mamare
• sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
• infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
• granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
• dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
• cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).
• mici asimetrii între sâni/mameloane
• amorțeală la nivelul areolei: apare în mod curent fiind reversibilă în circa 6 luni postoperator până la 1 an
• denivelări/depresiuni la nivelul areolei/sânului, care pot fi:
-statice: sunt vizibile când mușchiul pectoral este relaxat
-dinamice: sunt vizibile când mușchiul pectoral este contractat sau când pacientul ridică brațul.

breast-male-breast
Procedeele asociate:
• lipofillingul: postoperator poate fi uneori necesară ajustarea regiunii pectorale, dacă rămâne zona escavată; în aceste cazuri se poate realiza umplere cu grăsime proprie
• radiofrecvența monopolară continuă Exilis Elite, pentru strângerea pielii în exces
• radiofrecvența multipolară fracționată, pentru estomparea cicatricilor.