Rinoplastia

face-rhinoplastyCe este rinoplastia?
Rinoplastia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se corectează dismorfiile nazale congenitale sau dobândite (post-traumatice accidentale sau chirurgicale).
Este o intervenție chirurgicală completă și, deși unii o numesc chirurgie estetică, rinoplastia reprezintă mult mai mult de atât, deoarece este o intervenție invazivă care se adresează piramidei nazale în totalitate. Pe de altă parte, rinocorecția trebuie să țină seama și de funcția rinosinusală și, în primul rând, de cea respiratorie și olfactivă. Nimic nu este mai invalidant decât o piramidă nazală armonioasă estetic dar cu obstrucție nazală și hiposmie (scăderea mirosului).
Indicațiile rinoplastiei:
Deoarece intervenția chirurgicală de rinoplastie este una dintre cele mai invazive tipuri de intervenții în chirurgia estetică, se acordă o atenție sporită consultației preoperatorii. În cadrul acesteia, pacientul trebuie să cunoască toate detaliile legate de modul de execuție al intervenției și să primească răspunsurile adecvate legate de diferite nelămuriri pe care le-ar putea avea. Pacientul poate veni cu modele ale felului cum ar dori să arate nasul, după operație, dar chirurgul trebuie să precizeze dacă aceste modele se pot realiza sau nu.
Rinoplastia se adresează persoanelor, femei sau barbați, cu vârsta peste 18 ani, cu dismorfii nazale asociate sau nu cu tulburări funcționale. Teoretic nu există o limită de vârstă maximă, astfel încât această intervenție se poate efectua la orice vârstă peste 18 ani, dar practic se ține cont de starea de sănătate a pacientului – să nu aibă afecțiuni cronice severe, insuficiențe organice și/sau afecțiuni psihice care sa-l facă pe pacient să fie nerealist în cereri și dorințe.
Rinoplastia propriu-zisă se adresează piramidei nazale osoase care, după osteotomii controlate se repoziționează și se redimensionează. Pot exista, însă, și mici corecții care vizează doar cartilajele situate la baza piramidei nazale. Acestea se ajustează și se remodelează determinând satisfacții estetice la fel de mari ca rinoplastia propriu-zisă.

rinoplastia1

Pregătirea preoperatorie:
Având în vedere că nasul este elementul esențial al fizionomiei, vom lua în calcul înaintea fiecărei intervenții o serie de măsuratori indispensabile. Se vor efectua măsuratori, fotografii și, uneori, scheme de abord chirurgical. În acest sens se ține cont de unghiul de deschidere în profil, format de axul piramidei nazale și axul facial, ideal fiind în a obține un unghi de 30 grade cu mici variații (23 grade sau 40 grade).
De asemenea, pacientul își va efectua cu 4-5 zile înaintea intervenției o dezinfecție endonazală cu spray-uri antiflogistice și vasoconstrictoare asociate cu uleiuri emoliente. Acestea pregătesc mucoasa nazală și o fac mai rezistentă la agresiunea determinată de intervenția chirurgicală.
Nu se intervine decât la pacienții care au tegumentele piramidei nazale indemne de orice afecțiune dermatologică.
Se acordă atenție și perilor vestibulari, în acest sens recomândându-se îndepărtarea lor cu foarfeca sau aparate speciale. Este interzisă smulgerea lor sau iritarea prin diferite manevre agresive de curățare a vestibulului, deoarece există riscul apariției foliculitelor.
Pacientul nu va consuma alimente și lichide începând cu seara precedentă intervenției.
Se va identifica, prin anamneză, de asemenea, dacă pacientul are alergii la medicamente și/sau anestezice, ce intervenții chirurgicale a mai efectuat și dacă a suferit în antecedente boli rinosinusale.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Anestezia:
În majoritatea intervențiilor de rinoplastie se recomandă anestezie generală, cu intubație orotraheală.
Există și posibilitatea anesteziei locale care este suficient de durabilă și de calitate pe toată perioada intervenției. Aceasta se realizează prin infiltrație locală cu xilină 0.75% adrenalinată. Datorită deformărilor ce se produc în timpul anesteziei se recomandă o anestezie cantitativ mică, dar cu efect anestezic bun și de durată. Avantajul anesteziei locale este că pe tot parcursul intervenției se menține legătura verbală cu pacientul care poate să-și exprime apariția unor suferințe concomitente.
Operația de rinoplastie:
Există două tehnici de abordare: deschisă și inchisă. Cea mai estetică și care nu lasă niciun fel de cicatrice vizibilă este cea închisă (inciziile se efectuează endonazal). Doar în situațiile excepționale (nas hipoplazic, îngust, cicatriceal) sau în cazul reintervențiilor se poate folosi tehnica deschisă care presupune incizia subcloazonului.
Intervenția propriu-zisă presupune efectuarea de osteotomii mediane și laterale asociate cu rezecții osoase dorso-nazale. Concomitent se efectuează rezecții cartilaginoase ale septului nazal, dar și ale cartilajelor triunghiulare asociate sau nu cu modelarea cartilajelor alare.

open-rhinoplasty
Îngrijirile postoperatorii:
Postoperator se realizează o contenție internă și externă a piramidei nazale pentru a o menține fixa în poziția nou modelată. Contenția internă se realizează cu mese textile adaptate calibrului foselor nazale pentru a nu le deforma. Aceste mese se vor extrage la 24-48 ore posteoperator. Contenția externă se efectuează cu atelă metalică adaptată dimensiunii piramidei nazale. Această atelă este fixată cu benzi de leucoplast dispuse longitudinal, transversal și circular.
Firele de sutură endonazale se suprimă la 5-7 zile, iar cele externe la 7-10 zile.
Datorită meselor nazale, în primele 48 de ore, pacientul va respira oral. După detamponare, respirația nazală se reia treptat, dar este interzisă suflarea nasului până la suprimarea atelei și, uneori, până când chirurgul consideră că nu mai există nici un pericol de rinoragie sau deformare a piramidei nazale.
În primele 4-5 zile postoperator, pacientul respectă următoarele instrucțiuni:
• repaos la pat 4-5 zile, apoi încă 3 săptămâni se evită intemperiile și efortul fizic
• alimentație hidro-lacto-zaharată în primele 48 ore, apoi semiconsistentă încă 4-5 zile, deoarece mișcările de masticație pot modifica poziția piramidei nazale
• tratament antibiotic încă 4-5 zile și antalgic, dacă pacientul are dureri (de regulă nu există dureri)
• se pot administra sedative ușoare, mai ales dacă pacientul are o structură psihoemoțională anxioasă
• pacientul doarme doarî decubit dorsal, înălțat la extremitatea cefalică (fie se așează 2-3 perne, fie se ridică patul dacă este dotat cu dispozitiv de rabatare)
• secrețiile nazale se tamponează ușor, fără a se efectua manevre brutale de ștergere a nasului pentru a nu-l deforma
• dacă pacientul strănută, acesta o va face cu gura deschisă, având grijă să nu se miște atela nazală
• nu se vor efectua acțiuni de lavaj facial cu apă, deoarece benzile de leucoplast, odată udate, pot determina desprinderea atelei nazale
• atela nazală se îndepărtează de regulă la 4-5 zile, uneori mai târziu în funcție de particularitatea cazului
• după îndepărtarea atelei nazale, pacientul nu poartă ochelari 2-3 luni sau, dacă este purtător de ochelari de vedere, se recomandă lentilele de contact
• se interzice expunerea la soare și intemperii aproape 6 luni
• se interzice baia fierbinte în primele 7-10 zile (în primele 48 de ore se va efectua toaleta parțială, apoi dușuri scurte, călduțe)
• edemul și echimozele periorbitonazale se atenuează în primele 5-7 zile și dispar complet la 3-4 săptămâni postoperator
• rezultatul estetic se poate vedea la 1-2 săptămâni, dar cel final la 6 luni și, uneori, chiar la 1-2 ani (mai ales în rinoplastiile secundare)
• postoperator există zone de anestezie persistentă la nivelul nasului și a incisivilor (amorțirea nasului și a incisivilor), fenomen ce poate dura câteva luni
Rezultatele rinoplastiei:
După rinoplastie, pacientul are beneficii atât estetice, cât și funcționale. Beneficiile operației de rinoplastie vor viza dimensiunea piramidei nazale (piramidă nazală mai mică sau mai mare în funcție de caz), forma acesteia (prin îndepărtarea cocoașei dorsonazale, îngustarea piramidei și modelarea cartilaginoasă) și simetria piramidei nazale (poziție mediană, fără deformări).
Funcțional se repermeabilizează fosele nazale fie prin rezecția și repoziția septului nazal, fie prin operație de rezecție parțială a cornetelor nazale (mucotomie sau turbinoplastie).
Pacientul trebuie avertizat că rezultatul estetic nu este totdeauna absolut cel estimat și că este în funcție de particularitățile de cicatrizare ale fiecărui pacient în parte, dar și de modul în care pacientul înțelege să respecte regulile postoperatorii.

female face, before and after cosmetic nose surgery
Incidentele și accidentele:
Acestea sunt legate de: reacții alergice medicamentoase (antibiotice, anestezice), dar care se remediază prin administrarea de antialergice și uneori de cortizon.
Postoperator, pacientul prezintă un discomfort legat de:
• obstrucția nazală
• echimozele periorbitonazale
• edemul periorbitar
Dacă pacientul a fost pregătit psihic preoperator, acesta va trece fără incidente peste această perioadă. În caz contrar, pacienții se simt dezamăgiți de rezultatul obținut. Acestora din urmă li se vor da explicații suplimentare în care se va menționa faptul că până la obținerea imaginii dorite trebuie să treacă prin momente mai puțin plăcute.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Reintervențiile:
Rezultatul final al rinoplastiei depinde de foarte mulți factori și din acest motiv, uneori acesta nu este absolut identic cu cel estimat. Sunt pacienți care au așteptări nerealiste sau chirurgul nu a efectuat o pregătire psihoemoțională preoperatorie minuțioasă a pacientului. De aceea este foarte importantă luarea în calcul a tuturor detaliilor care să fie explicate pacientului, pentru ca acestă să știe exact la ce să se aștepte și ce rezultate poate avea sau nu.
Reintervenția este întotdeauna mai dificilă. Dacă aceasta vizează mici detalii (columela prea lungă, mici deformări ale cartilajelor), corectarea acestora se efectuează fără probleme sau consecințe cicatriceale majore. Dacă reintervenția vizează și piramida nazală, aceasta va fi mult mai dificilă, cu atât mai mult cu cât:
• este executată de alt doctor decât cel care a efectuat prima intervenție
• procesul de fibroză de la prima intervenție este foarte extins
• necesită augmentări cu grefe cartilaginoase
Astfel, la reintervenție:
• crește timpul operator
• crește riscul de complicații postoperatorii (hemoragii, infecții, durere)
• crește durata de vindecare postoperatorie
• rezultatele nu sunt cele așteptate într-un procent mai mare decât la rinocorecția primară și sunt tardive (2 ani)
• edemul postoperator durează și 1-2 ani.