Lipomul

Lipomul este o tumorǎ benignǎ (necanceroasǎ), formată din țesut adipos. În mod curent se prezintă ca un nodul unic, mic, moale, situat sub piele, fiind regulat rotund sau ușor oval. De obicei sunt nedureroase și apar ȋn special pe partea superioară a spatelui, a umerilor, a brațelor, a feselor și a coapselor. Pot să fie prezente însă și mai multe lipoame simultan. Apar cel mai adesea ȋntre 40 și 60 de ani, ceva mai frecvent la bǎrbați. Lipomul are, de obicei, mai puţin de 5 cm în diametru, însă unele dintre ele pot avea dimensiuni mai mari. Lipoamele pot fi dureroase, dacă acestea cresc şi apăsă nervii din împrejurimi.
Excepțional se pot transforma malign (cancer) transformarea lor malignă fiind însă extrem de agresivă dând naștere unei formațiuni numită liposarcom cu speranța de viață foarte mică. Diagnosticul diferențial cert se pune doar pe baza unui examen histopatologic.
Tipurile de lipom
• Lipomul subcutanat superficial
• Lipomul profund intramuscular
• Angiolipomul
• Lipomul lombo-sacral
• Lipoblastomul benign
Evoluția și complicațiile în lipsa tratamentului
În lipsa tratamentului, lipomul poate stagna în evoluție sau poate crește progresiv în dimensiuni, devenind supărător; dacă comprimă nervii din împrejurimi poate da dureri de intensitate medie.
Complicațiile posibile sunt:
-infecție
-transformare malignă (evoluție spre cancer)
-compresiune nervoasă dată de creșterea în dimensiuni
Tratamentul
Singurul tratament este excizia chirurgicală.
Pregătirea preoperatorie:
Analizele de laborator și investigațiile imagistice sunt inutile de regulă, recoltându-se doar analizele uzuale și timpii de coagulare și sângerare.
Se vor întrerupe medicamentele anticoagulante cu 7-10 zile înaintea intervenției.
Intervenția chirurgicală:
Lipoamele mici, sub 5 cm, se excizează cu anestezie locală. Lipoamele mari pot necesita anestezie regională și excepțional anestezie generală.
Intervenția constă în incizie, excizia formațiunii tumorale, hemostază locală și sutură. În scop estetic sutura se realizează cu fir intradermic sau cu fire îngropate. În caz de suprainfecție a lipomului, sutura nu poate fi realizată estetic, uneori necesitând ca plagă să fie lasată deschisă câteva zile și suturată în timpul doi la câteva zile.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Recuperarea postoperatorie:
În cazul lipoamelor mici pacienții nu necesită perioadă de recuperare, imediat după intervenție putându-și relua activitatea cotidiană, cu evitarea traumatizării zonei operate.
În cazul lipoamelor mari, pacienții pot necesita câteva zile de repaus fizic.
La toți pacienții, plaga va fi dură, roșie, ușor dureroasă, reprezentând semnele inflamației acute. După circa 3 săptămâni aceste semne vor dispărea.
Postoperator trebuie să evitați traumatismele locale, expunerile la frig. Puteți face duș după 5-7 zile. Firele pot fi resorbabile și nu necesită a fi extrase. Dacă nu sunt resorbabile se vor extrage la 7-12 zile postoperator.
Complicațiile posibile:
-hematomul: reprezintă o acumulare de sânge în cavitatea restantă în urma exciziei lipomului. Tratamentul constă în evacuarea hematomului. Rar necesită reintervenție pentru efectuarea hemostazei.
-sângerarea plăgii: constă în sângerarea plăgii după efectuarea suturii. Simplă compresiune și aplicare de gheață rezolvă de regulă problema. La nevoie se poate reinterveni pentru efectuarea hemostazei.
-infecția: reprezintă o complicație de temut, care necesită deschiderea plăgii. Profilactic se poate administra antibiotice cu spectru larg pe cale orală.
-granulomul: reprezintă o reacție de rejet a corpului față de materialul de sutură, manifestată prin apariția unor mici tumorete. În aceste cazuri trebuie extras firul de sutură.
-dezunirea plăgii: este o complicație rară, care apare la pacienții cu diabet zaharat, pacienții imunotarați, în cazul unei suturi incorecte sau în cazul în care plaga este în tensiune (dacă s-a extirpat și piele). Rezolvarea constă în excizia marginilor și resutura.
-cicatrizarea vicioasă: este o complicație foarte rară, imprevizibilă, care nu poate fi prevăzută și nici tratată. Constă în vindecarea plăgii cu o cicatrice largă, proeminentă adesea, roșie, adesea însoțită de mâncărimi (cicatrice hipertrofică sau cheloidă).