Lipoaspirația (Liposucția)

Cropped image of surgeon preparing woman for liposuction surgery over white background

Lipoaspirația este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează grăsimea aflată în exces în anumite zone ale corpului.
Regula de bază pentru operația de lipoaspirație este ca pacienta să fie în limita a 20% din greutatea ideală.
Liposucția este o metodă de conturare corporală și nu una de slăbire, deci NU se adresează persoanelor obeze. În aceste cazuri se indică chirurgia bariatrică.
Lipoaspirația NU se adresează nici persoanelor cu exces de piele. În aceste cazuri se indică liftingul corporal.
Dispoziția grăsimii este diferită la cele două sexe. La femei grăsimea se depozitează preponderent la nivelul coapselor externe (așa numitele “aripioare”), coapselor interne, pe șolduri și în flancurile abdominale (dispoziție ginecoidă). La bărbați grăsimea se depozitează
la nivelul abdomenului și a flancurilor (dispoziție androidă).
Lipoaspirația poate fi folosită ca tehnică adjuvantă în liftingurile faciale, pentru a îndepărta surplusul de grăsime din zona cervico-facială.
Pregătirea preoperatorie:
Preoperator, vor fi recoltate analizele uzuale, timpii de coagulare și sângerare și se va evalua riscul anestezic. Este important ca în ultimele 2 luni premergătoare operației să nu fi suferit variații de greutate mai mari de 2 kg. Cu minim 7 zile înaintea intervenției se va opri administrarea de medicamente anticoagulante, derivatele care conțin acid acetil salicilic, ibuprofenul, vitamina E, gingko biloba, contraceptive orale (toate acestea cresc riscul de sângerare). Înaintea operației, chirurgul estetician va desena zonele care trebuiesc lipoaspirate.
Cu 6 ore înaintea intervenției, nu consumați alimente sau lichide!

Cropped image of surgeon preparing woman for liposuction surgery on thigh over white background
Intervenția chirurgicală:
Lipoaspirația se poate face cu anestezie locală pentru depozitele foarte mici (sub bărbie, gât) sau cu anestezie generală. După realizarea anesteziei, medicul estetician va desena zonele care urmează să fie lipoaspirate apoi se va injecta în țesutul adipos ser fiziologic cu adrenalină, în vederea discoerii țesutului adipos. Operația implică mai multe incizii mici de circa 3-4 mm, și durează între 1 și 4 ore, în funcție de cantitatea de grăsime îndepărtată. Lipoaspirația se face cu ajutorul unor canule speciale care sunt conectate la un aspirator special care va aspira depozitele de grăsime. Inciziile sunt suturate sau nu, ele putând fi lăsate nesuturate în vederea drenării. Cicatricea rămasa postoperator este situată la distanță de zona celulitică și este foarte discretă. Timp de cel puțin o lună după operație se vor aplica diferite pansamente sau îmbrăcăminte compresivă.
Nu se recomandă extragerea unor cantități mai mari de 3-5 litri de aspirat într-o ședință.

hqdefault
Recuperarea postoperatorie:
Spitalizarea postoperatorie este în medie de 24 de ore, în funcție de amploarea procedurii. Postoperator, în zonele care au fost lipoaspirate vor apare echimoze și edeme, senzație de amorțeală și ușoară durere. Senzațiile de amorțeală pot persista câteva luni după operație. Timp de o săptămână postoperator veți observa o creștere în greutate cu câteva kilograme datorită lichidului infiltrat, care se va resorbi în următoarele 4-5 zile. La circa 48 ore vă puteție relua activitățile curente iar la o săptămână puteți relua activitatea fizică normală. Timp de 3-4 săptămâni după operație evitați efortul fizic excesiv. Masajul local sau drenajul limfatic se poate face după 3 săptămâni de la operație, cu o frecvență de 2-3 ședințe pe săptămână. Nu expuneti cicatricile la soare timp de minim 1 an, datorită riscului de hiperpigmentare.
Rezultatele:
După intervenția de liposucție nu veți observa o scădere majoră în greutate, însă corpul dumnevoastră va fi conturat așa cum doriți. Rezultatele după lipoaspirație încep să se vadă după o săptămână, când începe să dispară edemul, și se vor îmbunătăți în următoarele luni. Rezultatul final va fi evident abia dupa 3-6 luni. Lipoaspirația elimină definitiv depozitele aflate în exces din anumite zone ale corpului. Operația îndepărtează adipocitele, astfeș că dacă pacienta se îngrașă grăsimea nu se va mai depozita în aceleași locuri. Vă recomandăm ca după intervenția de liposucție să vă mențineți la aceeași greutate.
Succesul acestei tehnici depinde de capacitatea pielii de ase adapta la noile contururi remodelate ale corpului. Adaptarea va fi cu atât mai bună cu cât pielea este mai tonică și elastică.
Pentru obținerea unor rezultate maximale, recomandăm efectuarea a 6-8 ședințe de radiofrecvență EXILIS ELITE sau ENDYMED 3DEEP, la minim 3 săptămâni după intervenție.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Complicațiile posibile:
Complicațiile posibile sunt reprezentate de apariția de hematoame, seroame, tromboze, infecții cutanate sau neregularități ale zonei lipoaspirate; aceste neregularități se pot datora fie unei liposucții insuficiente, fie unei liposucții exagerate.
Procedee alternative:
• radiofrecvența monopolară continuă cu ultrasunete (EXILIS ELITE)
• radiofrecvența multipolară (ENDYMED 3DEEP)
• criolipoliza LIPOCRYO
• lipoliza chimică

Liposculptura
Include remodelarea corporală efectivă cu aspirația grăsimii din anumite zone în care se află în exces și transplantarea ei în alte zone deficitare.
De fapt însumează liposucția cu lipofillingul.
Zonele în care se poate interveni prin liposculptură sunt:big_91694_109739_eliminar-grasa-corporal
• abdomenul
• flancuri posterioare
• șolduri
• coapse externe și interne
• genunchi intern
• gambe
• glezne
• brațe
• sâni
• zona mandibulară
• zona cervicală (gât)
• fese