Lifting facial prin lipofilling

Beautiful woman with facial treatment arrows. Plastic surgery co

Liftingul facial prin lipofilling facial constă în transferul de grăsime dintr-o zonă a corpului la nivelul feţei. Procedeul a fost descris de Prof. Dr. Fournier (părintele lipoaspiratiei) în 1985, şi presupune prelevarea unei cantităţi de grăsime de la nivelul corpului (liposculptură minimă), prelucrarea acesteia (centrifugare şi filtrare) şi apoi reinjectarea grăsimii la nivelul acelor zone care necesită o corecţie a volumului. Cel mai frecvent grăsimea se recoltează din zonele cu exces de ţesut adipos (abdomen, coapse) şi prezintă marele avantaj de a fi perfect tolerată, neexistând riscul unor reacţii anafilactice de intoleranţă. Grăsimea este injectată în cantităţi mici pentru a se distribui uniform şi pentru a fi înconjurată de ţesut sănătos care să îi asigure oxigenul şi nutrienţii necesari. La nivelul feţei grăsimea poate fi introdusă în regiunea frontală, glabelară, temporală, pomeţi, riduri nazogeniene, buze.
Procedura durează aproximativ o oră, în funcţie de mărimea suprafeţelor tratate. Anestezia se realizează local, atât în zona donatoare cât şi în zona care este tratată.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Lipofillingul facial este indicat pentru corecţia obrajilor căzuţi sau scobiţi, în tratarea ridurile naso-labiale adânci, în tratarea ridurile dintre ploapele inferioare şi obraji, în mărirea de volum a buzelor. Rezultatele sunt excelente în tratarea ridurilor nazogeniene adânci, remodelând ovalul feţei.
Înaintea intervenţiei se impune obligator consultul medicului estetician, care va stabili dacă pacienta are indicaţie pentru această procedură sau nu. În caz afirmativ se vor recolta analizele de laborator uzuale. Indicaţia de lipofilling facial se va pune după o examinare atentă a tuturor structurilor anatomice estetice faciale (piele, grăsime, structuri musculare şi osoase). Cu 5-7 zile înaintea intervenţiei se vor opri medicamentele anticoagulante pentru a preveni apariţia unor hematoame după procedură.
După intervenţie, pacienta va rămâne sub supraveghere medicală până la 24 de ore, în funcţie de mărimea ariei tratate, şi se vor administra calmante, antiinflmatorii şi antibiotice. Local se vor aplica comprese reci. În următoarele zile faţa va fi uşor tumefiată (umflată), timp de 3-5 zile. Pacientele vor fi programate la controlul postoperator la 5-7 zile de la intervenţie iar mai apoi la 3 săptămâni; la cel de-al doilea control, tumefierea trebuie să fie complet remisă şi pot fi efectuate corecţii.
Trebuie reţinut că 20-30% din celulele adipoase transferate nu vor supravieţui, acestea ducând la resorbţia cu acelaşi procent după 3-5 zile. Din acest motiv se va injecta un surplus de grăsime de 25-30%, ceea ce va crea umflarea zonei în următoarele zile, alături de fenomenele inflamatorii.

Woman with spotty skin with deep pores and blackhead and healed soft skin
Efecte secundare posibile
• Zona donatoare: hematoame, tumefiere, sensibilitate, amorţeala zonei până la 24 h.
• Zona tratată: hematoame, tumefiere (în mod special buzele, dacă sunt tratate), sensibilitate.
Riscuri: asimetrie, iregularităţi, supracorecţii, infecţie.
Contraindicaţiile sunt reprezentate de: boli autoimune (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, dermatomiozită), neoplazii, sarcină, alăptare, tratamente cu imunosupresoare sau cu corticosteroizi, tratamente cu unele antibiotice şi anticoagulante, infecţii cutanate.
Datorită umplerii golurilor şi şanţurilor faciale, rezultatul obţinut este similar unui lifting facial. După circa 3 săptămâni, după ce s-a resorbit o parte a grăsimii transferate, efectul poate fi considerat cvasipermanent. Procedura poate fi repetată după un interval de 1-2 ani dacă se consideră necesar.
Recuperare: pacienţii pot reveni la activitatea zilnică după câteva zile de la intervenţie.
Lipofillingul poate fi asociat cu alte proceduri minim invazive (injectare de acid hialuronic, toxină botulinică, PRP, mezoterapie facială etc) sau cu unele intervenţii chirurgicale precum blefaroplastia.

Această procedură este la limita dintre minim invaziv şi chirurgical şi poate necesita spitalizare de 12-24 ore !!!