Bursitele

bursita 2

Bursita este o inflamație a bursei. Bursa este un mic sac cu fluid care căptusește și lubrefiază zona în care elementele articulare (os, tendon, ligament) se freacă unele de altele. Bursele sunt localizate în tot organismul.
Bursita este cauzată în general de mișcări repetitive și presiune excesivă. Bursitele pot fi cauzate și de afecțiuni sistemice, cum ar fi artrita septică, infecțiile sau traumatisme localizate.
Factorii favorizanți:
-folosirea uneltelor,
-grădinăritul,
-gătitul,
-tastatul,
-presiunea continuă asupra unei articulații (de exemplu, muncitorii care lucrează în genunchi toată ziua pot dezvolta o bursită la bursa rotuliană).
Manifestările clinice:
Simptomele bursitei includ: durere, senzație de tensiune, roșeață, căldură și/sau creșterea în volum a zonei din jurul bursei inflamate. Durerea este accentuată de obicei de activitatea fizică sau presiunea exercitată local. În timpul nopții sau dimineața poate aparea și redoare articulară (anchilozarea articulației). Dacă bursa nu este pusă în repaus, simptomatologia se înrăutățește. Apariția febrei arată infectarea bursitei (bursită septică).

bursita
Investigațiile necesare:
– radiografiile: pot arăta orice problemă legată de os, tendoane sau alte structure.
-ultrasunetele (ecografia): pot arăta îngroșări, creșteri de volum sau rupturi ale țesuturilor moi cum ar fi bursele sau tendoanele.
-aspirația bursei cu sau fără injectarea de antialgice: constă în extragerea de fluid din bursă, cu scopul precizării diagnosticului, putând fi în același timp și o modalitate de tratament.

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Tratamentul:
Profilaxic:
– evitarea activităților cu tendință să agraveze simptomele
– evitarea statului la birou pentru o perioadă mai mare de 2 ore
– protejarea articulațiilor și zonelor de presiune.
Conservator (Medicamentos):
• repaosul articulației afectate
• exerciții fizice ușoare menite să crească mobilitatea în fiecare zi
• aplicații cu gheață: gheața se aplică câte 10-15 minute, de două ori pe oră de obicei, pe parcursul a 72 de ore; se continuă aplicarea gheții (15-20 de minute, de trei ori pe zi) până când durerea se reduce.
• antialgice
• AINS (antiinflamatoare nesteroidiene)
• evitarea fumatului: fumatul scade producția de colagen, care este necesar vindecării
• reluarea gradată a activității la o intensitate mai mică decât cea dinaintea apariției simptomelor

Terapia-cu-unde-soc
Chirurgical:
-puncția bursei cu evacuarea lichidului și aplicare de bandaj compresin 5-7 zile
-injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația
-îndepărtarea chirurgicală a bursei, dacă nu răspunde la tratament și induce durere sau impotență funcțională (incapacitatea de a o folosi). Tratamentul chirurgical este de elecție în caz de recidivă.