Bleafaroplastia

Close-up portrait of young, beautiful and healthy woman ready for plastic surgery treatment (collage with arrows)

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor este o intervenție chirurgicală care se adresează corecției pleoapelor. Blefaroplastia este indicată pentru îndepărtarea pielii în exces de la nivelul pleoapelor superioare și inferioare, a pungilor de grăsime și pentru ameliorarea aspectului de “ochi umflați”. Datorită faptului că excesul de piele și pungile de grăsime din jurul ochiului feței un aspect veșnic obosit, blefaroplastia este considerată o metodă de reîntinerire facială. Totodată se pot îndepărta sau ameliora și cearcănele și șanturile suborbitare. Prin blefaroplastia inferioară se îndepărtează și ridurile fine din jurul ochilor.
Beneficiile blefaroplastiei sunt atât estetice cât și funcționale, lărgind aria vizuală. Trebuie să știți că grăsimea odată îndepărtată nu se mai reface, dar pielea se poate lăsa din nou și să devină în exces în timp, odată cu înaintarea în vârstă, necesitând o altă blefaroplastie.
În cadrul consultaţiei preoperatorii pacientul va fi informat despre cum se va simți după operație și despre eventualele complicaţii ce pot apărea.
Contraindicațiile blefaroplastiei sunt:
• glaucomul,
• sindromul ochiului uscat,
• hipertiroidia (Boala graves),
• boli cardiovasculare,
• hipertensiunea severă.
În cazul existenței unor contraindicații există unele alternative nechirurgicale ale blefaroplastiei, și anume:
• rejuvenarea facială cu laser: acționează prin eliminarea straturilor superficiale ale pielii, stimulând producția de colagen și realizând o reîntinerire a feței
• radiofrecvența monopolară sau multipolară: stimulează producerea de colagen și diminuă ridurile
• injecțiile cu toxină botulinică: paralizează mușchii din jurul ochilor, diminuând ridurile; rezultatul durează în medie 4-9 luni
• fillerele cu acid hialuronic: ajută la umplerea ridurilor și a șanțurilor de sub ochi
• peelingul chimic (blefaroplastia chimică): realizează o descuamare controlată a pielii, având ca efect stimularea fibroblaștilor, realizând restructurarea și întinderea pielii
• oxigenul hiperbaric combinat cu mezoterapie: prin hidratare profundă și oxigenare celulară, elimină sau estompează ridurile și cearcănele din jurul ochilor.

Beautiful woman ready for cosmetic surgery, female face with doctor's hands with pencil, over white

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te

Pregătirea preoperatorie:
Înaintea intervenției chirurgicale trebuie să respectați următoarele recomandări:
-întrerupeți fumatul cu două săptămâni înainte de operație
-înrerupeți tratamentul cu medicamente anticoagulante, contraceptive și vasodilatatoare cu minim 7 zile înaintea operației
-cu o seară înaintea operației efectuația toaleta minuțioasă a părului și feței
-în ziua operației nu vă fardați
-cu 6 ore înaintea operației nu consumați alimente sau lichide
-realizarea unui bilanț general al stării de sănătate, cu efectuarea investigațților standard, obligatorii.
Operația de blefaroplastie:
Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie locală sau generală și durează în medie 1-3 ore. Inciziile se vor realiza în pliurile naturale ale pleoapelor, fapt care le face aproapee invizibile. Internarea durează câteva ore. Se administrează profilactic antibiotice cu spectru larg, antiinflamatoare și antialgice.

Sub-brow-blepharoplasty-Beverly-Hills-Los-Angeles-Korea-Plastic-Surgery
Tipuri de blefaroplastie:
Blefaroplastia superioară: constă în îndepărtarea excesului de piele și de grăsime de la nivelul pleoapei superioare, exces care acoperă tarsul și împiedică vederea prin îngustarea câmpului vizual. Pungile de grăsime sunt vizibile în colțurile laterale ale ochiului și în porțiunea centrală. Inciziile se fac chiar în șantul de deasupra tarsului astfel că cicatricile sunt extrem de fine și devin aproape invizibile în 2-3 luni.
Blefaroplastia inferioară: constă în îndepărtarea excesului de piele și de grăsime de la nivelulpleoapei inferioare. Această intervenție permite și rearanjarea grăsimii de sub ochi, cu eliminarea pungilor de sub ochi. Incizia se realizează imediat sub gene. Se poate asocia cu cantopexie laterală (corecția laxității mușchilor)
Recuperarea postoperatorie:
După intervenția chirurgicală trebuie să respectați următoarele indicații:
-nu aplicați căldură locală la nivelul pleoapelor
-nu purtați lentile de contact minim 7-10 zile după intervenție
-nu consumați medicamente anticoagulante
-nu frecați ochii cu mâinile
-nu vă expuneți la soare puternic timp de 12 luni, datorită fotosensibilității din primele săptămâni postoperator și ulterior a riscului de pigmentare a cicatricilor
-nu vă expuneți în medii cu intemperii (vânt, praf etc)
-aplicați comprese reci în primele 7 zile, pentru diminuarea edemului și echimozelor
-în primele 7-10 zile evitați activitățile care duc la uscarea ochilor, precum cititul, privitul la televizor sau folosirea computerului
-în caz de senzație de ochi uscați puneți picăturile colir indicate de medic.
Imediat după operatie inciziile vor fi roșii și tari, și se vor înmuia și vor păli in timp devenind aproape invizibile la 6 luni; se pot asocia cu mâncărimi locale.Asian monolids plastic surgery concept - woman with correction marks to have double eyelids made.
Reluarea activității curente este rapidă, după 2-3 zile iar reluarea activității de muncă se va face la 7-10 zile, adică după retragerea edemului și echimozelor. Spălatul pe păr se poate efectua după 2 zile de la operație, fardul poate fi aplicat după 2 săptămâni, iar purtarea lentilelor de contact poate fi reluată după o săptămână. După 2 săptămâni poate fi reluat și efortul fizic.
Extragerea firelor de sutură se face la 7 zile postoperator. Poate apare o jenă dureroasă la mobilizarea pleoapelor, care va ceda în câteva ore sau la administrarea de antialgice. Edemul și echimozele persistă circa 2 săptămâni, sunt asimetrice și sunt maxime a doua zi postoperator. Edemul este mai accentuat dimineața și se estompează pe parcursul zilei. Edemul poate fi diminuat prin menținerea capului ridicat la 45 grade, prin aplicarea de comprese reci, prin reducerea aportului de sare, prin reducerea efortului postoperator și prin aplicarea unor crème cu vitamina E. Cicatricele se estompează în câteva săptămâni. În primele săptămâni de la blefaroplastie ochii obosesc mai ușor, datorită cantității mai mari de lumină care este absorbită de ochi. În primele 3 săptămâni după operație este posibil ca ochii să nu se închidă complet, caz în care se vor folosi lacrimi artificale.
Rezultatele blefaroplastiei încep să se vadă după circa două săptămâni, după ce s-au retras edemele și echimozele, însă sunt definitve la circa 6 luni. Ridurile pot persista și după intervenția chirurgicală, acestea având cauze multifactoriale și necesitând și abordări multiprocedurale. Eventualele senzații de amorțeală sau tensiune vor dispare în primele 3-4 luni postoperator. Mici asimetrii în perioada imediat următoare intervenției sunt considerate normale.

Complicațiile posibile:
• ectropionul: este datorat unei îndepărtari exagerate a pielii, îndeosebi la nivelul pleoapei inferioare; necesită efectuarea cantopexiei la persoanele cu risc
• hematonul: constă în acumularea de sânge sub piele;
• infecții
• cicatrici inestetice
• uscarea ochilor în exces
• lăcrimare în exces
• mici asimetrii între cei doi ochi

PROGRAMEAZA UN CONSULT GRATUIT

Programeaza-te